wtorek, 16 lutego 2016

Najprostszy Przepis Na Klopsa

Pyszny dodatek na kanapki i zdrowy bo domowy :)









Składniki na jedna foremkę 10 x 25 cm

500 gr mięsa mielonego
1/2 startej cebuli na najdrobniejszych oczkach
1 mała namoczona bułka w wodzie
1 surowe całe jajko
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki majeranku
olej
papryka czerwona, papryka ostra, pieprz, bułka tarta oraz odrobina majeranku do posypania po wierzchu klopsa


1 Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli, dajemy namoczoną odciśniętą bułkę, sól, pieprz , paprykę słodką, ostrą, 1 łyżeczkę majeranku oraz szczyptę rozmarynu. Całość porządnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 h.
2. Po tym czasie, formę keksówkę, smarujemy oliwą i obsypujemy majerankiem z bułka tartą. Wykładamy mięso lekko ugniatając je. Po wierzchu obsypujemy bułka tarta z majerankiem aby podczas pieczenia utworzyła się skorupka. Pieczemy w 180-190 stop przez 1 h



18 komentarzy:

  1. Do tego świeży chlebuś i ogórek kiszony, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ....albo małosolny i pycha kanapka gotowa :)

      Usuń
  2. Prezentuje się okazale :D Taka kanapka (jeszcze z pomidorkiem i szczypiorkiem ^^ ) to marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja na dniach zabioram się za klopsa i pasztet ;) naszła mnie chęć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasztet też muszę zrobić, ale jak zakupie maszynkę do mięsa ;)

      Usuń
  4. Lubię takie swoje "wytwory" , klops smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To chyba już wiem, co się znajdzie na zimnej płycie na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.