sobota, 16 stycznia 2016

Pierożki marchewkowe z jabłkiem

Przepyszne, kruchutkie rozpływają się w ustach :)








SKŁADNIKI na około 40 Pierożków :
2,5 szkl. mąki
250 gr margaryny (masła)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru wanil.
2 średnie marchewki
1 duże jabłko lub marmolada, czekolada lub dżem
cukier puder do posypania



1.Marchewkę obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach, do niej dodać make, margarynę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Siekamy wszystko nożem, następnie zagniatamy gładkie ciasto.
2, Ciasto podzielić na 3 lub dwie kulki, zależy jak kto woli. Rozwałkować i wycinać kółka ( ja użyłam do tego plastikowego kubka o średnicy 8,5 cm : ) Na każde kółko nałożyć kawałeczek jabłka lub innego swojego ulubionego nadzienia, zalepić szczelnie brzegi, układać na blaszce i papieże do pieczenia (użyłam tej od piekarnika ). Piec na złoty kolor 20-25 min w 180 stopniach.
Smacznego !




17 komentarzy:

  1. super pomysł na smaczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi kochamy pod każdą postacią :D Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasteczka:)Częstuję się jednym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a proszę bardzo się częstować :)

      Usuń
  4. Takich pierogów to jeszcze nie widziałem! Bardzo interesująca propozycja!

    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czego to człowiek nie wymyśli :) Pierożki pyszne, zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.