Dla wszystkich wielbicieli batonika bounty, kokosanek oraz kokosu to ciasto na pewno wam posmakuje. W dodatku robi się je bardzo szybko i bardzo szybko też znika ;)
Składniki na tortownicę o śred. 24 cm
3 jajka
niecałe 3/4 szkl cukru
3 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru
4 łyżki mleka
150 g masła roztopionego i ostudzonego
250-300 g wiórków kokosowych
5-6 okienek czekolady gorzkiej do polewy + 3-4 łyżeczki słodkiej śmietany 30 % lub 36 %
1. Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto rozgrzejmy piekarnik do 180-190 stopni.
2. Roztrzepujemy jajka z cukrem ( możemy za pomocą widelca bądź trzepaczki). Kokos łączymy z roztopionym masłem. Przekładamy go do jajek i dodajemy budyń proszku oraz mleko. Gdyby całość była za rzadka to dosypujemy jeszcze kokosu, jeśli natomiast będzie zbyt sucha to dolewamy jeszcze mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-35 min do zrumieniane się wierzchu.
Ciasto możemy zajadać same bądź z kleksem bitej śmietany w smaku jest to taka duża kokosanka która delikatnie kruszy się przy krojeniu, ale nie jest to wielka przeszkodą w smakowaniu jej ;)
Smacznego !
Składniki na tortownicę o śred. 24 cm
3 jajka
niecałe 3/4 szkl cukru
3 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru
4 łyżki mleka
150 g masła roztopionego i ostudzonego
250-300 g wiórków kokosowych
5-6 okienek czekolady gorzkiej do polewy + 3-4 łyżeczki słodkiej śmietany 30 % lub 36 %
1. Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto rozgrzejmy piekarnik do 180-190 stopni.
2. Roztrzepujemy jajka z cukrem ( możemy za pomocą widelca bądź trzepaczki). Kokos łączymy z roztopionym masłem. Przekładamy go do jajek i dodajemy budyń proszku oraz mleko. Gdyby całość była za rzadka to dosypujemy jeszcze kokosu, jeśli natomiast będzie zbyt sucha to dolewamy jeszcze mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-35 min do zrumieniane się wierzchu.
Ciasto możemy zajadać same bądź z kleksem bitej śmietany w smaku jest to taka duża kokosanka która delikatnie kruszy się przy krojeniu, ale nie jest to wielka przeszkodą w smakowaniu jej ;)
Smacznego !
15 comments
Fajny przepis. Do wykorzystania
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńCoś dla mojego męża :) Uwielbia wszystko, co z kokosem :)
OdpowiedzUsuńMój też za kokoskiem szaleje, ja próbuje mu dorównać ;)
Usuńwspaniałe :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńo kurcze uwielbiam kokoswe pysznosciii;)
OdpowiedzUsuńFajny deser :)
OdpowiedzUsuńPrawda, niepozorny a zaspokaja głód czegoś słodkiego :)
UsuńZdecydowanie dla mnie! Uwielbiam kokos a to ciacho wygląda bardzo kusząco;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do skosztowania ;)
UsuńMy razem z naszą mamą szalejemy za wiórkami kokosowymi :D Na pewno ciacho skradłoby nasze serca :)
OdpowiedzUsuńChyba tak by się stało ;)
UsuńTo ciasto musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńMałe, ale pyszne ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.