Ciasto Aniołek
Cudownie lekkie ciasto ze śmietankowym nadzieniem. Po prostu "niebo w gębie" ;)
Składniki na 4 blaty ciasta:
Masa Śmietanowa:
1. Do miski przesiać mąkę z amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło/margarynę i przeciekać całość tworząc kruszonkę. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i śmietaną oraz mąką ziemniaczana. Masę jajeczną dodawać powoli do naszej kruszonki wyrabiając ciasto.
Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja postanowiłam zrobić 3 ) i każde z osobna upiec na blaszce 25 x 30 cm w 180-190 stop przez 15-20 min.
2. Teraz robimy masę śmietanową. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, mąką ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym lub esencja waniliową. Mleko gotujemy z masłem. Do zagotowanego mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy chwilkę.
3. Ciepłą masą przekładamy nasze placki, zostawiając sobie trochę masy na górę ciasta.
Dekorujemy kokosem, bądź płatkami lub tak jak w moim przypadku (przed samym podaniem ! ) złotymi perełkami. Ciasto jest najlepsze na drugi/trzeci dzień kiedy blaty zmiękną. Przechowujemy w lodówce. Smacznego !
Składniki na 4 blaty ciasta:
- 2 jajka
- 1/2 szkl śmietany 18 %
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki amoniaku
Masa Śmietanowa:
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szkl śmietany 18%
- 3 szkl mleka
- 200 g masła
- 1 szkl cukru + 2 łyżki cukru waniliowego bądź aromat waniliowy lub śmietankowy
- kokos bądź płatki migdałowe do ozdoby ( u mnie złote perełki )
1. Do miski przesiać mąkę z amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło/margarynę i przeciekać całość tworząc kruszonkę. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i śmietaną oraz mąką ziemniaczana. Masę jajeczną dodawać powoli do naszej kruszonki wyrabiając ciasto.
Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja postanowiłam zrobić 3 ) i każde z osobna upiec na blaszce 25 x 30 cm w 180-190 stop przez 15-20 min.
2. Teraz robimy masę śmietanową. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, mąką ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym lub esencja waniliową. Mleko gotujemy z masłem. Do zagotowanego mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy chwilkę.
3. Ciepłą masą przekładamy nasze placki, zostawiając sobie trochę masy na górę ciasta.
Dekorujemy kokosem, bądź płatkami lub tak jak w moim przypadku (przed samym podaniem ! ) złotymi perełkami. Ciasto jest najlepsze na drugi/trzeci dzień kiedy blaty zmiękną. Przechowujemy w lodówce. Smacznego !
23 comments
Wygląda anielsko, na pewno wspaniale smakuje :)
OdpowiedzUsuńW smaku cudowne ;)
UsuńSuper faktycznie rewelacyjne ciasto. Pychotka.
OdpowiedzUsuń:-) Smaczne i to bardzo ;)
UsuńCudowne ciacho. Musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPyszniutke ;) Na jednym kawałku się nie poprzestaje ;)
UsuńPrawdziwie anielsko, cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńAnielsko dobre!
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńŚmietana kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńŚmietana kwaśna 18 %
UsuńJest pyszne!
OdpowiedzUsuńZgadza się ;D
UsuńJeśli smakuje tak jak wygląda to musi być bajeczny! :D
OdpowiedzUsuńDokładnie tak smakuje :)
UsuńCudne:)Musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) Jest bardzo smaczne :-)
UsuńBardzo lubię to ciacho- jest takie delikatne, ślicznie Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńBardzo lubię to ciacho- jest takie delikatne, ślicznie Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńCo to jest amoniak?
OdpowiedzUsuńAmoniak jest to taki jakby rodzaj proszku do pieczenia. Spulchnia dobrze ciasto dzięki czemu uzyskuje ono taką bąbelkowatą powierzchnię. Jeśli nie chcemy używać amoniaku lub nie mamy do niego dostępu możemy dodać zamiast niego 1 łyżeczkę proszku do pieczenia :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.