czwartek, 10 grudnia 2015

Ryba po grecku

W święta Bożego Narodzenia nie zawsze jest u nas ryba po grecku, ale czasami zaszczyca nas swoja obecnością na stole ;) a jak jest u was ?
















Składniki na jedna średnia formę

  • 4 płaty filetów z mintaja
  • 2 pietruszki
  • 1/2 cebuli lub cała
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela ang.
  • 1 kostka rosołku
  • 4-5 średnich marchewek
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do ryb ( zawsze używam Kamis )
  • 1 1/2 szkl wody
  • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego




1. Płaty rozmrażamy i kroimy na około 6 cm kawałki. Obsypujemy przyprawami, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano.


2. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule kroimy w piórka.

3. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej marchew,  pietruszkę oraz ziele i liście laurowe.


Całość podsmażamy chwilkę, a następnie dolewamy wodę i przekładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem oraz rosołkiem. Gotujemy z 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
4. Na dno naczynia wykładamy trochę warzyw, a na to dajemy po kawałku ryby, na rybę znów dajemy warzywa i znów rybę. Pamiętajmy aby na zakończenie - czyli na samej górze też były warzywa.



10 komentarzy:

  1. Zawsze zjadam tak przyrządzoną rybę z wielkim apetytem, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze zjadam tak przyrządzoną rybę z wielkim apetytem, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie na Święta nie ma ryby po grecku, ale przed świętami gości bardzo często :) Pyszna, uwielbiam taką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie jest zawsze :-) I... jakoś tak wychodzi, że tylko i wyłącznie na świątecznym stole pojawia się ona :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaję jeszcze kilka goździków do warzyw.Jest pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryba po grecku- na nią najbardziej czekam na święta

    OdpowiedzUsuń
  7. ja lubię rybę po grecku ale tylko na ciepło - moja mama bardzo podobnie robi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czyli rybka po grecku jednak gości dość często na naszych stołach :-) Patent z goździkami do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mamy na taką rybę ochotę tylko na święta :D W np. lato już tak świetnie nie smakuje :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.