Tarta Z Budyniem Czekoladowym I Kruszonką
Kto kocha budyń czekoladowy, kruszonkę i kruche ciasto na pewno pokocha ta tartę ;)
Składniki na formę 25 cm
Ciasto kruche:
Składniki na formę 25 cm
Ciasto kruche:
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki krupczatki
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 lub 12 %
- 90 g masła
- esencja waniliowa
Warstwa budyniowa:
- 750 ml mleka (może być roślinne)
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
Kruszonka:
- 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
- 50 g masła
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- garść drobnych owoców np. jagód (mogą być mrożone)
1. Budyń gotujemy tak jak zawsze tylko w mniejszej ilości mleka lub napoju roślinnego, następnie przykrywamy folią i odstawiamy aż ostygnie.
2. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
3. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijam w folię i chowamy do lodówki na 30 min.
4. Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę do tarty.
Na ciasto wykładamy budyń, na budyń owoce i na sam koniec posypujemy kruszonką.
Tartę pieczemy w 190 stop. przez 35-40 minut.
1 comments
ależ ona kusząco wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.