Krucho-drożdżowe koperty z jabłkami
Jeszcze nie miałam do czynienia z ciastem krucho-drożdżowym, a kiedy wypróbowałam jego smak , zakochałam się od razu. Teraz będę częściej przygotowywać słodkości z tego właśnie ciasta.
Składniki na 12-14 kopert
1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto.
3. Jabłka kroje w kostkę i obsypuje cynamonem.
4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej 8-10 cm.
Na środek każdego kwadratu nakładam jabłka i zalepiam przeciwległe rogi. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam na 15 do podrośnięcia. Górę ciastek smaruje roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypuje cukrem.
5. Piekę w 190 stopniach ( piek. gazowy ) przez 20-25 minut.
- 300 g mąki pszennej
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 100 gr zimnego masła
- 35 g drożdży
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka ( można zostawić sobie odrobinę jajka do posmarowania ciastek lub posmarować je mlekiem)
- 2 duże jabłka
- zapach waniliowy
- cynamon do oprószenia
- cukier puder do oprószenia ciastek
1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto.
3. Jabłka kroje w kostkę i obsypuje cynamonem.
4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej 8-10 cm.
Na środek każdego kwadratu nakładam jabłka i zalepiam przeciwległe rogi. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam na 15 do podrośnięcia. Górę ciastek smaruje roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypuje cukrem.
5. Piekę w 190 stopniach ( piek. gazowy ) przez 20-25 minut.
17 comments
Jeszcze nigdy nie robiłam takiego ciasta - muszę nadrobić!
OdpowiedzUsuńKoniecznie ! To jest coś pysznego :)
UsuńPorywam jedno ciasteczko:)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :-)
UsuńNa pewno by nam smakowały :) Lubimy takie nietypowe ciacha :D
OdpowiedzUsuńOj na pewno :) Są jak takie małe szarlotki :)
UsuńTakie paczuszki smaczne to ja bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńSuper ciasteczka. Ja uwielbiam ciasto krucho- drożdżowe jest bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa dopiero zaczynam z nim przygodę, ale już je pokochałam :-)
UsuńRobiłam kiedyś rogaliki krucho-drożdżowe i pamiętam, ze były pyszne. Częstuję się jedną kopertą :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :) a rogaliki też muszę zrobić z tego ciasta :)
UsuńAle świetne ciasteczka :-) częstuję się z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować, jeszcze troszkę zostało ;)
UsuńJakie smakowitości! Jak z jabłkami, to ja zawsze chętnie sięgnę :-)
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się takie małe łakocie ;).
OdpowiedzUsuńjednym słowem pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.