niedziela, 20 grudnia 2015

Chlebek a'la wek na serwatce

Po produkcji domowego sera zostaje nam zawsze serwatka, zlewamy ja zawsze gorącą do słoików i odstawiamy do góry dnem aby się zassały i przechowujemy w lodówce, a potem.... powstają z niej same dobre rzeczy na przykład ten chlebek :)













Składniki na jeden chlebek

500 g mąki pszennej
250 ml serwatki
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju lub oliwy





1. Do podgrzanej serwatki dodajemy łyżeczkę cukru oraz wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy, następnie odstawiamy na 10-15 min aby zaczęły pracować ( nie wyrosły lecz lekko się podniosły i zapieniły )

2. Do miski przesypujemy odmierzona ilość mąki oraz 1 łyżeczkę soli. dodajemy zaczyn i wyrabiamy dość porządnie z około 8-10 min.
3. Następnie formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-45 min.
4. Po tym czasie krótko zagniatamy i przekładamy do keksówki lub formujemy bochenek i przekładamy do innej foremki. Nacinamy z wierzchu i odstawiamy jeszcze na 20-30 min. Pieczemy w 180 stop przez 45-50 min ( piek elektr. ) lub w 190 stop przez 60 min (piek. gazowy )




5 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.