czwartek, 19 listopada 2015

Ciastka z kaszą manną

Gdy piekłam pierniczki które będą czekały już od teraz do świąt, naszła mnie ochota na jakieś smakowite ciasteczka i padło na te z kasza manna. Ciastek powstało niewiele gdyż upchałam je tylko w grafik pieczenia pierniczków ;) Wystarczy podwoić składniki i otrzymamy większą ilość tych smakowitych ciasteczek.








Składniki na około 16-18 ciasteczek

  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/3 szkl cukru
  • 1-2 łyżki masła około 50 g
  • 1/3 szkl kaszy manny
  • 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany


1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto ( będzie ono dość kleiste).

 2. Następnie odrywamy po kawałku ciasta ( możemy moczyć palce w miseczce to pomoże ) i formujemy małe ciasteczka układając je na blaszce z papierem do pieczenia, każde ciasteczko delikatnie spłaszczamy i robimy wgłębienie palcem nakładając czekoladę czy to dżem lub wisienkę.
3. Piekłam w 220 stopniach  ( piek. gazowy ) w elektrycznym raczej będzie to niższa temp. przez 20 min. Smacznego !!!




19 komentarzy:

  1. Z kaszką manną? Pychotka! Uwielbiam kaszkę manną! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie bardzo kruchutkie dzięki tej kaszce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zaintrygowały mnie Twoje ciasteczka, smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciasteczka, porywam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z kaszą manną to chętnie wykorzystam ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie fajne ciasteczka. Pysznie wyglądają. Z kaszą manną jeszcze nie piekłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Napiszcie ile osób spalio te ciasteczka ;) bo temperatura podana w przepisie to totalna pomyłka
    Po 10min z ciekawości zajrzałam i były już czarne boki.. gdybym zajrzała po 20min tak jak podane byłyby węgielki. Za drugim razem słuchałam siebie. 180stopni i 15min wyszło idealnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik jest inny, ja mam gazowy i muszę piec w takiej temperaturze bo w niższej to chyba z godzinę bym je piekła więc trzeba zawsze dostosowywać temp. do swojego piekarnika i oczywiście mieć oko cały czas na nasze wypieki które są w piekarniku.

      Usuń
    2. I wszystko jasne ;) ja mam elektryczny beko wiec to zapewne różnica. Niestety raczkuje dopiero w pieczeniu dlatego kurczowo trzymam się przepisów. Może niedługo będę bardziej polegać na swojej intuicji;) Mimo wszystko ciastka idealne. Dziękuję za przepis

      Usuń
  8. Taki przepis widziałyśmy już kilka razy ale ze względu na kaszę nigdy nie wykonałyśmy. Wyglądają cudnie i pewnie tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Masło rozpuszczam?

    OdpowiedzUsuń
  10. ale czy tu chodzi o normalną kaszę manną czy raczej kaszkę lub kleik?

    OdpowiedzUsuń
  11. Normalna kasza manna, daje taką co się gotuję z około 5 min :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.