Mokhrakula....?
Mokra kura...?! ;) Nieee to mokhrakula danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu.
Składniki na jedną porcje
2 jajka
szczypta sody
około 150 gr maki tortowej
około 100-120 ml wody
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
2 średnie ziemniaki
1/2 pomidora
1/2 papryki najlepiej czerwonej ( ja miałam żółtą )
kawałek fety ( 1/6 kostki )
czubryca zielona też do smaku
dupka cebulki
olej do smażenia
1. W misce roztrzepujemy jaja. Dodajemy wodę, śmietanę, sodę oraz mąkę i mieszamy wszystko do połączenia składników.
2. Ścieramy ziemniaki na średnich oczkach, kroimy pomidora, cebulę w kostkę oraz fetę.
3. Dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku ( niestety trzeba próbować żeby nie przedobrzyć np. z solą ;)
4. Wylewamy nasze ciasto na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy 15 min z jednej i około 10 min z drugiej strony. Smacznego !!!
Źródło blog mniam...mniam...
Składniki na jedną porcje
2 jajka
szczypta sody
około 150 gr maki tortowej
około 100-120 ml wody
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
2 średnie ziemniaki
1/2 pomidora
1/2 papryki najlepiej czerwonej ( ja miałam żółtą )
kawałek fety ( 1/6 kostki )
czubryca zielona też do smaku
dupka cebulki
olej do smażenia
1. W misce roztrzepujemy jaja. Dodajemy wodę, śmietanę, sodę oraz mąkę i mieszamy wszystko do połączenia składników.
2. Ścieramy ziemniaki na średnich oczkach, kroimy pomidora, cebulę w kostkę oraz fetę.
3. Dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku ( niestety trzeba próbować żeby nie przedobrzyć np. z solą ;)
4. Wylewamy nasze ciasto na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy 15 min z jednej i około 10 min z drugiej strony. Smacznego !!!
Źródło blog mniam...mniam...
18 comments
Ten placek musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńMąż zajadał aż mu się uszy trzęsły ;)
UsuńNa pewno bardzo syte! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńTrzeba próbować wszystkiego :-)
UsuńMniami wygląda pysznie!;:)
OdpowiedzUsuńNie znam gruzińskich smaków, ale chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńTrzeba posmakować :-)
UsuńBardzo ciekawe danie...
OdpowiedzUsuńDziwne ale ciekawe :D Nazwa wymiata xD
OdpowiedzUsuń:D :D :D
UsuńBardzo zainteresował mnie ten przepis, koniecznie muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMożna zmodyfikować i dodać więcej warzyw, będzie kolorowiej i smaczniej :-)
UsuńNie jadłam jeszcze a przepis wygląda bardzo ciekawie. Zapisuję;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze a przepis wygląda bardzo ciekawie. Zapisuję;)
OdpowiedzUsuńPlacek wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSama nazwa kusi a placek na pewno zrobimy, bo lubimy takie nowości:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.