poniedziałek, 12 października 2015

Kluski z mięsem

Kiedy zostaje mięsko z rosołu na drugi dzień zawsze pojawiają się pytania: upiec i zjeść, przerobić na krokiety lub pierożki z mięsem, albo zrobić kluski nadziane mięskiem. Wybrałam ostatnia opcje :) Dawno nie było, a uwielbiamy te kluseczki w naszym domu. Jest przy nich odrobinka pracy, ale jak ma się dodatkową parę rąk w dodatku w postaci męskiej to całość nie zajmie wam dużo czasu :)




Składniki na około 12-14 klusek

  • 1 kg ugotowany i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 mała sparzona cebula
  • 1 całe jajko
  • 200-300 gr maki ziemniaczanej
  • mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka )
  • sól, pieprz




1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą i pieprzem.
2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto.




3. Następnie odrywamy po kawału formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta.


4. Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Smacznego !!!


10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ...i jakie sycące ;) człowiek zje 3 lub 4 i już brzusio pełny :D

      Usuń
  2. Nie mam praski moge zmielic ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione danie, uwielbiam jak je mama robi, coś pysznego ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie jestem z siebie dumna, że wyszły w smaku identyczne do kluseczków mojej mamy :D

      Usuń
  4. pyszności tutaj:) mniam. Uwielbiam takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama robila je z wolowina z rosolu i do tego kwasna kapuste. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...no to przepyszny musiał być ten obiadek :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.