poniedziałek, 5 października 2015

Focaccia z dynią, pieczarkami i piersią kurczaka

Drugi pomysł na dynie podpatrzyłam na tej stronce. Oczywiście przerobiłam go trochę w kierunku moich smaków. Ciasto focacci  jest mięciutkie, bardzo smaczne i zachęca do eksperymentowania z nim, więc w niedalekiej przyszłości pokombinuje z rożnymi dodatkami do niego :)


Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

  • 180 gr mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml letniej wody
  • 1-2 łyżki oliwy


Zaczyn:

  • 15 gr drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 60 ml letniego mleka

Dodatki

  • 50 gr dyni
  • 150 - 200 gr fileta z kurczaka
  • 5-7 pieczarek
  • 1/2 malutkiej cebulki
  • 1/2 papryki lub 1/2 łyżeczki papryki w proszku + szczypta papryki ostrej
  • sól, pieprz kolorowy





1. Z mąki, drożdży, cukru i ciepłego mleka robię zaczyn i odstawiam do ruszenia na 10-15 min.
2. W tym czasie na patelni na oleju podsmażam osolone i opieprzone - pierś kurczaka z dynią (pokrojone w kostkę). Odkładam i na tej samej patelni podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką.
3. Do miski z mąka przekładam wyrośnięty zaczyn, dodaje wodę oraz sól i zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dodaje oliwę. Odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 30-40 minut.

4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i formuje na blaszce z papierem do pieczenia.
5. Wykładam na ciasto, dynie z kurczakiem oraz przesmażone pieczarki. Całość pieprze oraz oprószam paprykami. Odstawiam jeszcze do napuszenia na 10-15 minut.

6. Piekę w 190 stopniach przez 30-35 min. ( piekarnik gazowy ).
Smacznego !!!








4 komentarze:

  1. Pycha! Idealne danie dla mnie, takie lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znałam focacci, ale od teraz też jest dla mnie idealnym daniem :)

      Usuń
  2. Dynia pasuje w daniach słodkich i wytrawnych :) Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.