Ciasto jest rewelacyjne, gościło już u mnie kilka razy, ale jeszcze nie miałam wtedy bloga, więc nie mogłam go zaprezentować. Teraz gdy wersja z jabłkiem znana jest już chyba każdemu, postanowiłam ją zmodyfikować i zamiast połówek jabłek, dałam połówki soczystych słodziutkich gruszek. Owoce się nie rozpadły, za to stały się miękkie i delikatne, dodatek serka waniliowego do ciasta nadaje mu subtelnego waniliowego smaku. Zachęcam wszystkich do upieczenia sobie takiego ciacha.
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli mamy taka potrzebę (np. gdy za mało mamy serka homo) możemy dołożyć śmietany 18%.
2. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie gdy piekarnik się nagrzewa, obieramy gruszki i przekrawamy je na pół wycinając gniazda nasienne.
3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy dość cienko na wymiar blaszki. Jeśli mamy gdzieś odrobinę białka z jajka smarujemy nim ciasto ( nie tworzy sie zakalec wtedy ) jeśli nie mamy nic nie szkodzi, to jest po prostu mój spr. sposób na piekarnik gazowy który nie zawsze chce piec ciasta tak jak ja bym tego chciała ;)
3. Układamy gruszki do góry zaokrąglona częścią. Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Zalepiamy szczelnie brzegi. Pieczemy do zrumieniania góry przez 50 min w 200 stopniach ( piekarnik gazowy ) lub 40-45 min w 180-190 stopniach ( piekarnik elektryczny ). Smacznego !!!
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
- 2,5 szklanki mąki
- 150 g masła
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 150 g serka homo. waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5-6 gruszek słodkich
- cukier puder na wierzch
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli mamy taka potrzebę (np. gdy za mało mamy serka homo) możemy dołożyć śmietany 18%.
2. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie gdy piekarnik się nagrzewa, obieramy gruszki i przekrawamy je na pół wycinając gniazda nasienne.
3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy dość cienko na wymiar blaszki. Jeśli mamy gdzieś odrobinę białka z jajka smarujemy nim ciasto ( nie tworzy sie zakalec wtedy ) jeśli nie mamy nic nie szkodzi, to jest po prostu mój spr. sposób na piekarnik gazowy który nie zawsze chce piec ciasta tak jak ja bym tego chciała ;)
3. Układamy gruszki do góry zaokrąglona częścią. Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Zalepiamy szczelnie brzegi. Pieczemy do zrumieniania góry przez 50 min w 200 stopniach ( piekarnik gazowy ) lub 40-45 min w 180-190 stopniach ( piekarnik elektryczny ). Smacznego !!!
10 comments
Cudne to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Super też smakuje ;)
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają te pagórki :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ;)
UsuńPycha, uwielbiam to ciasto! Ja robiłam jeszcze wersję z połówkami brzoskwiń - polecam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za rade :) Pewnie że wypróbuje z brzoskwiniami :)
UsuńPiękne, bardzo mi się podoba :).
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda prześlicznie! :)
OdpowiedzUsuńUrocze ciacho! <3
Dziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.