Zakręcone Paluchy Pizzowe - Krok Po Kroku

by - 11/16/2022 12:18:00 AM


Idealne na imprezę, przyjęcie czy jako przegryzka do piwa, bardzo prosto się je przygotowuje, a smakują zupełnie inaczej niż typowa pizza ;)








Składniki na 8-10 paluchów

Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3/4 szkl wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kminku (nie konieczne)
  • 1/2 łyżeczki lnu
Dodatki:
  • sezam na wierzch
  • ser tarty
Na sos:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, czosnek w proszku, papryka słodka/ostra, bazylia, oregano (wasze ulubione przyprawy)

1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykuje mąkę z solą, kminkiem i lnem, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać ciasto.
Całość zagniatam przez około 5-7 min.
Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy(zagniatamy ponownie) i wałkujemy na kształt prostokąta.
3. Górną część prostokąta smarujemy do połowy sosem (składniki na sos mieszamy ze sobą)


4. Następnie posypujemy tą część startym serem (może to być mozzarella, gouda, ementaler lub mieszanka)


5. Następnie dół ciasta nakładamy na górę i tniemy w równe, nie za szerokie paski.



6. Następnie każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można dodatkowo obsypać go mąką)


7. Tak zakręcone odstawiamy do krótkiego podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stop.
Przed włożeniem do piekarnika wierzch paluchów smaruje mlekiem lub wodą z dodatkiem mielonego lnu który daje kleistość, a następnie posypuje sezamem.

Piekę przez 15 minut do uzyskania złotego koloru. Smacznego !



Podobne Posty

23 comments

  1. Zdecydowanie moje smaki. Pyszne, proste i wiemy jaki moją skład czyli przekąska idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie ♡
    Fantastyczny przepis :) Przekąska idealna na wiele okazji! Super :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie, aż mam ochotę je schrupać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie paluchy to muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, bardzo często je robię tylko na zdjęcia nigdy czasu nie było ;) :D

      Usuń
  5. Lubię takie paluchy, a Twoje wyglądają niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna propozycja którą z powodzeniem można wykorzystać jako przekąskę na wielu okolicznościach.

    OdpowiedzUsuń
  7. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych