Zakręcone Paluchy Pizzowe - Krok Po Kroku
Składniki na 8-10 paluchów
Ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej tortowej
- 15 g świeżych drożdży
- 3/4 szkl wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kminku (nie konieczne)
- 1/2 łyżeczki lnu
Dodatki:
- sezam na wierzch
- ser tarty
Na sos:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- sól, czosnek w proszku, papryka słodka/ostra, bazylia, oregano (wasze ulubione przyprawy)
1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykuje mąkę z solą, kminkiem i lnem, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać ciasto.Całość zagniatam przez około 5-7 min.
Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy(zagniatamy ponownie) i wałkujemy na kształt prostokąta.
3. Górną część prostokąta smarujemy do połowy sosem (składniki na sos mieszamy ze sobą)
4. Następnie posypujemy tą część startym serem (może to być mozzarella, gouda, ementaler lub mieszanka)
5. Następnie dół ciasta nakładamy na górę i tniemy w równe, nie za szerokie paski.
6. Następnie każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można dodatkowo obsypać go mąką)
Przed włożeniem do piekarnika wierzch paluchów smaruje mlekiem lub wodą z dodatkiem mielonego lnu który daje kleistość, a następnie posypuje sezamem.
Piekę przez 15 minut do uzyskania złotego koloru. Smacznego !
23 comments
Pyszności. Chętnie zrobię.
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńsuper na imprezę!
OdpowiedzUsuńTak, i nie tylko :D
UsuńZdecydowanie moje smaki. Pyszne, proste i wiemy jaki moją skład czyli przekąska idealna:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ^_^
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis :) Przekąska idealna na wiele okazji! Super :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuje i również pozdrawiam :)
UsuńWyglądają obłędnie, aż mam ochotę je schrupać ;)
OdpowiedzUsuńOo... to dobry znak :D
UsuńUwielbiam takie przekąski 🤤
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńTakie paluchy to muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo często je robię tylko na zdjęcia nigdy czasu nie było ;) :D
UsuńLubię takie paluchy, a Twoje wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńale fajne
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńŚwietna propozycja którą z powodzeniem można wykorzystać jako przekąskę na wielu okolicznościach.
OdpowiedzUsuńTak, zgadza się :D
UsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.