poniedziałek, 14 września 2015

Zupa szpinakowa z jajkiem

Co tu dużo pisać, pyszna pożywna zupka na pierwsze danie :)





Składniki :

  • około 1,5 litra wody
  • 5 średnich kartofelków
  • 1/2 małej marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek pora dosł 2cm
  • skrzydełko z kurczaka
  • szpinak ( ja daje mrożony - 3 kulki )
  • jarzynka naturalna z sola morską
  • pieprz i sól ewent. jeszcze
  • cytryna
  • kwaśna śmietana 18 %





Kroimy jarzyny w kostkę, pierwsze wrzucamy ziemniaczki i czekamy aż się zagotują następnie dokładamy resztę jarzyn dodajemy tez jarzynki i ewent. soli, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż kartofle będą zaczynały się robić miękkie ( u mnie to trwało z 15 min )
Po tym czasie dajemy nasz szpinak, ja kupuje zawsze taki:

Te trzy kuleczki wystarczają na te 1,5 litra zupy.
Dodajemy je i mieszamy czekając do ich rozpadnięcia się. W tym czasie  w kubku lub garnuszku rozrabiamy 5 dużych łyżek śmietany z wodą z zupy ( hartujemy ). Następnie wlewamy śmietanę do zupy i mieszamy aż do zagotowania. Gotujemy smakując i przyprawiając jeszcze z 5 min.
Smacznego !




2 komentarze:

  1. Świetny pomysł taka szpinakowa z jajem :) uwielbiam szpinak a nie wpadłam na zrobienie takiej zupy...coś a'la szczawiowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka zdrowa :) Zupka na pierwsze danie to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.