Tania Domowa Pizza
Pyszna lekka i co najważniejsze zdrowa bo domowa Pizza z resztkami szynek czy kiełbas których już nie jemy, a żeby się nie zmarnowały to użyjemy ich właśnie do pizzy.
Pizze robiliśmy już z mężem wielokrotnie i uwierzcie, za każdym razem jest pyszniejsza. Polecam !!!
Na 3-4 pizze:
Sos cebulowo pomidorowy:
Robimy taki zaczyn z wody, drożdży i cukru, odstawiamy na chwile aby się zapienił.
Wsypujemy make do miski, dodajemy nasz zapieniony zaczyn, solimy i cukrzymy oraz dodajemy już z 2 łyżki oliwy i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie dolewając resztę oliwy i wody jeśli jest taka konieczność (gdy ciasto suche).
Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 20-30 min.
W tym czasie przygotowujemy sos do pizzy, kroimy cebule w piórka, przekładamy do rondelka z odrobina oliwy, następnie solimy i pieprzymy, dusimy pod przykryciem i co jakiś czas dolewamy wody. Kiedy cebulka będzie już szklista, dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu, oraz paprykę słodka i ostrą tyle ile lubimy tak do smaku, możemy jeszcze dosolić i popieprzyć. Dusimy około 10 min co jakiś czas mieszając. Na koniec można dodać z 2 łyżki śmietanki 30 %, ale nie musimy, cały czas próbujemy i doprawiamy według smaku.
Ciasto po lekkim podrośnięciu, dzielimy na 3/4 kawałki i wałkujemy na kształt koła ( u mnie mąż wałkował - wyszło jak wyszło ważne,że były pyszne :D )
Smarujemy pizze naszym sosem, układamy kiełbaski ( przesmażyliśmy je delikatnie ), dajemy ogórka i na sam koniec starty ser na tarce. Pieczemy około 20-25 min w 190 st, ale wszystko zależy od piekarnika dlatego radze sprawdzać stan pizz w piekarniku, żeby potem nam sucharki pizzowe nie wyszły ;p
Smacznegooo !!!
Pizze robiliśmy już z mężem wielokrotnie i uwierzcie, za każdym razem jest pyszniejsza. Polecam !!!
Na 3-4 pizze:
- 3szkl mąki tortowej
- 25 g drożdży świeżych
- 3-5 łyżek oleju/oliwy
- 3/4 szkl wody + 1/4 do dolewania
- pół łyżeczki soli i cukru
- ser żółty kostka dowolny
- ogórek kiszony lub konserwowy
Sos cebulowo pomidorowy:
- 1/2 lub cała dużą cebula, a nawet 2 całe cebule można dać
- sól, pieprz, ostra,słodka papryka
- koncentrat pomidorowy
- śmietanka 30 %
Robimy taki zaczyn z wody, drożdży i cukru, odstawiamy na chwile aby się zapienił.
Wsypujemy make do miski, dodajemy nasz zapieniony zaczyn, solimy i cukrzymy oraz dodajemy już z 2 łyżki oliwy i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie dolewając resztę oliwy i wody jeśli jest taka konieczność (gdy ciasto suche).
Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 20-30 min.
W tym czasie przygotowujemy sos do pizzy, kroimy cebule w piórka, przekładamy do rondelka z odrobina oliwy, następnie solimy i pieprzymy, dusimy pod przykryciem i co jakiś czas dolewamy wody. Kiedy cebulka będzie już szklista, dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu, oraz paprykę słodka i ostrą tyle ile lubimy tak do smaku, możemy jeszcze dosolić i popieprzyć. Dusimy około 10 min co jakiś czas mieszając. Na koniec można dodać z 2 łyżki śmietanki 30 %, ale nie musimy, cały czas próbujemy i doprawiamy według smaku.
Ciasto po lekkim podrośnięciu, dzielimy na 3/4 kawałki i wałkujemy na kształt koła ( u mnie mąż wałkował - wyszło jak wyszło ważne,że były pyszne :D )
Smarujemy pizze naszym sosem, układamy kiełbaski ( przesmażyliśmy je delikatnie ), dajemy ogórka i na sam koniec starty ser na tarce. Pieczemy około 20-25 min w 190 st, ale wszystko zależy od piekarnika dlatego radze sprawdzać stan pizz w piekarniku, żeby potem nam sucharki pizzowe nie wyszły ;p
Smacznegooo !!!
2 comments
Domowa zawsze najlepsza! :D
OdpowiedzUsuńOczywiście ! I bez konserwantów :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.