Szarlotka z kruszonką i cynamonem
Dostałam pyszne lekko kwaskowate jabłuszka i od razu postanowiłam upiec szarlotkę, w końcu to już pora na wypieki z naszymi dobrymi polskimi jabłkami.
Składniki na tortownice o średnicy 26 cm:
- 2 szkl. mąki tortowej
- 1/2 kostki masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl cukru
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 3 żółtka
- 1 "łyżka" białka do posmarowania ciasta
- 5-6 dość sporych jabłek
- sok z cytryny
- cynamon do smaku
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki
- około 1/4 kostki masła ( 200 gramowego)
Zagniatamy kruszonkę z podanych składników i chowamy ja do zamrażalki.
Następnie zagniećmy ciasto i schowajmy do lodówki, starając się żeby chociaż z 30 min tam pobyło, a najlepiej z 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, krotko zagniatamy, wałujemy na kształt koła i przekładamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownice, chowamy jeszcze na czas przygotowania jabłek do lodowki.
Jabłka ścieramy na tarce na najwiekszych oczkach u mnie wygladało to tak :
Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Teraz wyjmujemy nasza tortownicę z ciastem z lodówki i smarujemy ciasto białkiem które nam zostało z zagniatania ciasta ( dosłownie łyżka białka - resztę białek zamrażamy, przydadzą się do innych wypieków) zawsze tak robię w przypadku kruchych ciast, pozostaje ono suche i nie tworzy się zakalec.
Teraz na tak przygotowane ciasto wykładamy nasze jabłka. Ja obsypuje cynamonem je tylko z góry, na to wykładamy naszą schłodzoną kruszonkę (jeśli zostało nam jeszcze ciasto z dna, bo czasami się tak zdarza, można je porwać na małe kawałeczki i tez rzucić na wierzch)
Smacznego !
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.