Na sam początek Deser który podpatrzyłam na smakerze i lekko go zmodyfikowałam.
Na 4 porcje:
- Jogurt Grecki 400 ml w temp. pokojowej.
- pół tabliczki czekolady gorzkiej lub białej
- cała tabliczka czekolady mlecznej
- ciasteczka petitki albo biszkopty.
- pól kubka śmietanki 30%
- kostki czek. mlecznej i gorzkiej do starcia, suche wafle do dekoracji.
Czekolady osobno rozpuszczamy nad kąpielom wodną. Jogurt grecki
dzielimy na pól, do jednej części dajemy rozpuszczona, ale nie gorąca
czekoladę mleczną, a do drugiej czek. gorzką. Ubijamy śmietankę na
sztywno dosładzając sobie tyle ile lubimy. Do 4 szklanek kruszymy po 1
ciastku, następnie nakładamy masę ciemną po równo do każdej szklanki,
kruszymy znów po jednym ciastku i nakładamy masę mleczna. Na koniec
zdobimy bita śmietaną i starta czekoladą.
Zamiast gorzkiej czekolady możemy użyć czekolady białej i wtedy odwracamy kolejność nakładania mas.
Smacznego !!!
Zamiast gorzkiej czekolady możemy użyć czekolady białej i wtedy odwracamy kolejność nakładania mas.
Smacznego !!!
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.