Proste Ciasto Z Cytrynowym Kremem Mascarpone
Takie ciasto wymyślił mój mąż, taka jego zachciewajka na słodkie, a że lubię piec to szybciutko takie oto ciasto powstało... i okazało się kolejny raz że prosty przepis, a smakuje wspaniale i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba ;)
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm
biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml)
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- kilka kropel esencji waniliowej
masa:
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 ml śmietanki 30 %
- 30 - 50 ml soku z cytryny ( użyłam takiego z koncentratu )
dodatkowo:
- 1/3 puszki kajmaku
- mielone orzechy laskowe
Pieczenie biszkoptu
1. Jajka miksujemy
wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy
mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową.
Biszkopt pieczemy w 180 stop przez
20-25 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy na 3 cienkie blaty, jak nie uda się wam na 3 to na dwa :)
2. Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Upieczony studzimy i przekrawamy na 3 cienkie blaty, jak nie uda się wam na 3 to na dwa :)
2. Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Masa z mascarpone
3. Mascarpone miksujemy z cukrem oraz śmietanką na sztywno.
Następnie dodajemy sok z cytryny według waszego smaku od 30 do 50 ml
Złożenia ciasta
4. Blaty nasączamy posłodzoną wodą z cytryną i wykładamy masę z mascarpone po równo na każdy blat.
5. Na wierzch ciasta dajemy kajmak i posypujemy całość zmielonymi orzechami.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !
22 comments
Wspaniałe ciasto :) myślę, że można je podać też jako tort :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, tak może być tortem ;)
UsuńMam jeszcze serek mascarpone, chyba wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, prosto i pysznie będzie :-)
UsuńLubię wypieki z mascarpone :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, mascarpone daje wiele możliwości i krem może zawsze inaczej smakować :)
UsuńCiasto w moich smakach. Odrobina aromatu cytryny podkreśla jego smak.
OdpowiedzUsuńTak, cytryna tutaj pasowała idealnie i odświeżyła cały krem :)
UsuńProsto a jak smakowicie,i czegóż chcieć więcej? 😀 Cudny wypiek!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie i dziękuje że znalazłaś czas aby mnie odwiedzić :*
UsuńJuż od dawna mam w głowie ciasto cytrynowe. Muszę w końcu je zrobić :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Warto bo cytrusowe smaki w ciastach dobrze się sprawdzają :)
UsuńSuper przepis. Fajnie, że nie potrzeba wymyślnych składników, wszystko mam w domu.
OdpowiedzUsuńDziękuje i tak ciasto miało być z prostych składników i udało się :)
UsuńMmm... wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńOstatnio mam niesamowity smak na coś cytrynowego i lekkiego, ten przepis wygląda idealnie na zaspokojenie tych potrzeb!
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam na pewno będzie smakować :)
UsuńBardzo lubię serek mascarpone i kocham wszelkie przepisy z cytrusami!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuje za odwiedziny :)
Usuńwspaniałe ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.