Jajka Na Twardo W Mięsie Mielonym Z Sosem Chrzanowym
Proste, a efektowne danie obiadowe, ale myślę że można i spróbować na zimno samych kotletów z jajkiem. Pomysł na to danie podsunęła mi cudowna i bardzo pomysłowa Monika z bloga Smakołyki na diecie znajdziecie u niej mnóstwo fantastycznych przepisów dlatego warto tam zajrzeć ;)
Składniki na 3 osoby
na mięso mielone:
- 3 jajka ugotowane na w pół twardo
- 300 g mięsa mielonego ( u mnie było drobiowe)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 główki cebuli startej
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
na sos chrzanowy:
- 3 czubate łyżeczki chrzanu ( ale najlepiej dodawać według własnego smaku bo każdy chrzan w słoiczku jest inny)
- 200 ml wody
- 1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej
- około 80 ml śmietanki 30 %
- sól, pieprz oraz czosnek suszony
- masło klarowane do smażenia
Szykujemy kotlety
1. Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone.
2. Następnie nabieramy trochę mielonego mięsa na dłoń, układamy obrane jajko ze skorupki i zalepiamy mięsem, następnie obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na tłuszczu z każdej strony.
Szykujemy sos
3. Następnie
zdejmujemy z patelni kotlety i do pozostałego tłuszczu wsypujemy około 1/2 płaskiej
łyżki mąki, przesmażamy ją mieszając, a następnie wlewamy wodę i
mieszamy tak aż całość będzie bez gródek.
4.
Dodajemy teraz chrzan, mieszamy i sprawdzamy smak, następnie wkładamy
przesmażane wcześniej kotlety, przykrywamy pokrywką i dusimy z 15 minut.
5. Po tym czasie wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub
12 comments
Iwonko! Ależ to pomysłowe i apetyczne. A w takiej " standardowej" wielkości bardzo sycące. I doskonałe na każdą porę roku i z każdej okazji, jak i bez. Zrobiłaś mi ogromną frajdę tym, że zainspirowałaś się moim pomysłem. Bardzo dziękuję 😘
OdpowiedzUsuńUdanej końcówki tygodnia oraz całego maja, czekam na więcej takich wspaniałości od Ciebie 🙂
Dziękuje Ci prześlicznie i również życzę Ci miłego i pogodnego weekendu :*
UsuńSmakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
Usuńjako fanka jajek w sosie chrzanowym jestem na tak!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pochwalam taką wypowiedź :D
UsuńPięknie wyglądają. Będę musiała zrobić takie cudeńka.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Ja następnym razem zrobię z mięsem mielonym ale wieprzowym :)
UsuńAle super :D No muszę przyznać, że nie widziałam wcześniej tak przygotowanych jaj. Nie miałam okazji spróbować takiego dania... a jestem mega ciekawa! Bardzo lubię połączenie jajek i sosu chrzanowego... aż zgłodniałam! Dziękuję za świetną inspirację, z pewnością skorzystam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie i przesyłam pozdrowienia :)
UsuńNiezwykle apetyczne danie, od razu ma się na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.