Tort Kokosowo Ananasowy

by - 2/07/2025 12:00:00 AM

Taki tort przygotowałam sobie w tym roku na urodziny, nie jest jakiś wybitnie piękny, zresztą nie jestem tortową dziewczyną i nie lubuje się w tych wszystkich tynkach, ozdabianiach jadalnymi pudrami czy innymi dekoracjami. U mnie tradycyjnie, może nawet staromodnie, ale za to bardzo pysznie :)


Tort Kokosowo Ananasowy przekrojony z warstwami


tort kokosowy na paterze z ananasem


Składniki na tort o średnicy 16 cm
 
Biszkopt:
  • 3 jajka kl M
  • 1/4 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml)
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki oleju
  • kilka kropel esencji waniliowej 
Masa kokosowa z mascarpone
  • część stała z mleczka kokosowego
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka ananasa w kawałkach 227 g 
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe
  • czekolada biała i mleczna
 
Pieczemy biszkopt
 
 
1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie i przekładamy do blaszki (obręczy) nie posmarowanej, jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia.
 
Biszkopt pieczemy w 170 stop przez około 25 minut.
 
Upieczony odkładamy do ostudzenia, ostudzony wyjmujemy z blaszki, jeśli ma górkę to go odwracamy.
Po ostudzeniu wierzchnią warstwę biszkoptu zdzieramy !
Biszkopt dzielimy na trzy blaty.

Masa mascarpone

 2. Żelatynę zalewamy zimna woda i odstawiamy aby napęczniała.
Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy stałą część z mleczka kokosowego oraz cukier puder i całość miksujemy.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy łyżkę masy mascarpone (hartujemy w ten sposób żelatynę aby się nie zważyła) wlewamy taką zahartowaną żelatynę i miksujemy całość, na koniec dodajemy odsączony ananas i mieszamy.
 
Złożenie
 
3. Biszkopt możemy nasączyć sokiem z ananasa, następnie masę dzielimy na 3 części, u mnie to nie wyszło ;) zapomniałam się i więcej wyłożyłam na pierwszy blat.
Następnie przykrywamy drugim blatem, wykładamy drugą część masy, przykrywamy ostatnim blatem i cały tort pokrywamy resztą masy, obsypujemy wiórkami po bokach natomiast na górę ścieramy czekolady na tarce. Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego !
 
przekrój tortu kokosowo ananasowego z kokosem

 

Podobne Posty

0 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych