Warstwowe Ciasto Z Kajmakiem I Kolorowymi Piankami
Super ciasto, idealne na święta, bez czekania aż blaty zmiękną jak to w przypadku miodowników, lekkie, chociaż z warstwami, ale nie zapychające i nie jest to sernik a fajny warstwowiec. Zapraszam po przepis i życzę Wam udanych wypieków :)
Moja szklanka do odmierzania składników ma pojemność 200 ml
Ciasto możemy nasączyć, kawą, herbatą lub alkoholem o ile nie będą go jadły dzieci.
Składniki na blaszkę wielkości 18 x 18 cm
Biszkopt:
- 4 jajka osobno białka i żółtka
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżeczki cappuccino np. karmelowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 szkl mąki
- 1 łyżka budyniu toffi
Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Warstwa Z Galaretkami:
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka porzeczkowa
- 250 g mascarpone
- 250 ml wody
Dodatkowo:
- 1/2 puszki kajmaku
- płatki migdałowe
Wykonanie biszkoptu
1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Mąkę oraz pozostałe suche składniki mieszamy w osobnym naczyniu.
2. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
3. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki oraz miód i delikatnie całość mieszamy.
4. Wykładamy do blaszki i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.
2. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
3. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki oraz miód i delikatnie całość mieszamy.
4. Wykładamy do blaszki i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.
Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce, a po całkowity wystudzeniu przekrawamy na trzy blaty.
Warstwa z galaretkami
5. Wodę dzielimy na pół i zagotowujemy, w osobnych naczyniach rozpuszczamy galaretki i zostawiamy do momentu ich całkowitego ostudzenia, a następnie jak zaczną tężeć miksujemy najpierw jedną galaretkę z połową mascarpone, a następnie to samo robimy z druga galaretką.
Wykładamy na dolny blat ciasta (możemy odczekać chwilę aby warstwy się nie zmieszały, chociaż mozaika też ładnie będzie wyglądać)
Na galaretki wykładamy drugi blat ciasta i wstawiamy do lodówki.
Masa budyniowa
6. 300 ml mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem w pozostałych 100
ml rozprowadzamy proszek budyniowy, kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy
je z palnika i wlewamy proszek budyniowy. Następnie gotujemy jak zwykł
budyń.
Gorący odstawiamy na chwilkę aby odrobinę przestygł, ale
dalej pozostał mocno ciepły, wierzch przykrywamy folią spożywczą aby nie
utworzył się kożuch.
7. Po tym lekkim przestudzeniu masę budyniową wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem, chowamy do lodówki na 1 godzinę aby masa stężała.
Dekoracja
8. Na sam koniec wykładamy na wierzch kajmak i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego !
2 comments
Wspaniałe ciasto :) wszystkie warstwy pyszne, a całość wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Bardzo ładnie się prezentuje. Idealne do kubka kawki.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.