Czekoladowy Piernik
Przepyszny, wilgotny, czekoladowy piernik który piekłam w tamtym roku i w tym roku również zagości bo był po prostu strzałem w dziesiątkę, tak nam smakował, że na nowy rok znów był pieczony.
Oczywiście będę piekła też mój drugi piernik, również sprawdzony przepis taki z dużą ilością bakali i przypraw :)
Składniki na keksówkę 20 x 12 cm lub na dwie foremki choinki :
- 80 g masła
- 80 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 60 g miodu
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 50 g jogurtu naturalnego
- 50 g groszków czekoladowych
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Polewa:
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 20 g masła
1. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, na przemian z mąką wymieszaną z przyprawami, na koniec dodajemy jogurt oraz powidła.
Gotowe ciasto przekładamy do foremek lub jednej keksówki
Pieczemy w 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu przez około 45-50 minut
Upieczony i wystudzony piernik polewamy polewą czekoladową. Smacznego !
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.