Serca Z Piernika
Pierwszy przepis świąteczny zaczynają przepyszne serca piernikowe, idealne do dekoracji, przechowywania i oczywiście jedzenia ;)
Składniki na 1 blachę pierników:
- 60 g miodu
- 30 g cukru
- 12 g masła
- 1 łyżka roztrzepanego jajka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
1. Miód z cukrem i masłem roztopić i trochę przestudzić.
2. W misce wymieszać mąkę z przyprawą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Następnie dodajemy miód z cukrem i zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy serca.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 stop grzanie góra dół bez termoobiegu przez 12 minut.
Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia.
Następnie możemy je polukrować. Smacznego !
Ps. w piernikach przed pieczeniem możemy zrobić dziurki słomką i po upieczeniu i udekorowaniu możemy przewlec nitkę i zawiesić na choinkę 🎄
12 comments
Urocze pierniki :) trudno wyobrazić sobie święta bez pierników, ja najczęściej piekę kilka razy, bo wszystkie od razu zjadamy :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :) U mnie też muszą być pierniczki :D
UsuńPiękne, wyglądają świetnie. Uwielbiam serca z piernika. Cudo. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci prześlicznie :)
UsuńIwonko one są doskonałe! Takie urocze, że żal jeść 😉
OdpowiedzUsuńU mnie ciasto na pierniczki odpoczywa. W sobotę będziemy piec i dekorować. A myślę jeszcze o jakiejś odchudzonej wersji..
Dziękuje Ci przeprześlicznie :*
UsuńWyglądają pięknie i bardzo świątecznie! Idealne na choinkę. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje prześlicznie ^_^
UsuńŚwietny przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuje i również Cię pozdrawiam :)
UsuńŚwietny przepis, twoje pierniczki są urocze! Najlepsze ciastka na ten magiczny, świąteczny czas :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci prześlicznie ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.