Brzoskwiniowy Sernik Na Zimno
Na ostatnie dni wakacji który nie spodziewanie są bardzo upalne, serwuje pyszny serniczek na zimno, myślę że będzie idealnym deserem i na pewno znajdzie dwoje miejsce pomiędzy lodami czy sorbetami ;)
Składniki na tortownicę 18 cm
Spód:
Spód
1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy wyciąć kółko z papieru na spód tortownicy) i chowamy do lodówki.
Masa
2. Brzoskwinie kroimy w grubsza kostkę.
Spód:
- 100 g ciastek owsianych z czekoladą
- 50 g masła
Masa:
- 200 ml śmietanki słodkiej 30 %
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1 puszka odsączonych brzoskwiń
- 1-2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
- 1/2 opakowania galaretki (może być brzoskwiniowa, cytrynowa lub dla kontrastu agrestowa)
- plasterki brzoskwiń
1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy wyciąć kółko z papieru na spód tortownicy) i chowamy do lodówki.
Masa
2. Brzoskwinie kroimy w grubsza kostkę.
3. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
4. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek homogenizowany, na koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone.
Żelatynę podgrzewamy do upłynnienia, następnie hartujemy 2 łyżkami masy i wlewamy do reszty masy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.
4. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek homogenizowany, na koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone.
Żelatynę podgrzewamy do upłynnienia, następnie hartujemy 2 łyżkami masy i wlewamy do reszty masy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.
Mieszamy wszystko, następnie wylewamy masę na spód z ciasteczek i chowamy do lodówki aby sernik trochę stężał aby brzoskwinie się nie zatopiły, następnie szykujemy galaretkę.
5.Na lekko stężałym serniku układamy brzoskwinie pokrojone w cienkie plasterki.
Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, ale będzie wciąż jeszcze w miarę płynna wykładamy ją na ciasto.
Całość chłodzimy przez 3-4 godziny a najlepiej przez całą noc. Smacznego !
10 comments
Pięknie się prezentuje ten sernik :) wygląda bardzo słonecznie, idealny na ostatni weekend wakacji :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :)
UsuńIwonko! Przepięknie się prezentuje Twój serniczek,a dobór składników gwarantuje pyszny smak 🤤
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam 😘
Dziękuje Ci ślicznie :**
UsuńWygląda pysznie. Uwielbiam serniki na zimno! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńPyszny na te letnie chwile!
OdpowiedzUsuńTak, idealny ! :D
UsuńWygląda naprawdę apetycznie! Idealne zakończenie lata. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.