Ciasto Bez Pieczenia Z Kajmakiem

by - 7/17/2024 12:00:00 AM

To ciasto nie wymaga od nas jakiś specjalnych umiejętności ponieważ jest bez pieczenia, nie jest skomplikowane i chociaż składniki sprawiają wrażenie dużej ilości to tylko złudzenie :)
W smaku było dla nas idealne !







Składniki na blaszkę 18 x 18

masa budyniowa:
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1/2 opakowania budyniu w proszku bez cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 40 g miękkiego masła
masa śmietanowa:
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 40 ml wody
  • 1-2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • około 300 g kajmaku (użyłam takiego w tubce)
  • około 150 g jasnych herbatników
  • kilka herbatników ciemnych lub czarnych pomiędzy warstwy kajmaku a budyniu
  • kakao do posypania wierzchu
 
 
1.  Na dno blaszki wykładamy herbatniki (jeśli brakuje lub są za duże trzeba dociąć dlatego zawsze warto mieć więcej herbatników)
2. Następnie wykładamy kajmak i przykrywamy go ciemnymi herbatnikami.
Całość na czas przygotowania masy budyniowej chowamy do lodówki.



3. Budyń gotujemy według przepisy, następnie przykrywamy wierzch folią i odstawiamy żeby wystygł prawie całkowicie.
4. Wystudzony budyń miksujemy aby z powrotem stał się gładki, następnie dodajemy masło i całość miksujemy do połączenia się.
 


Masę wykładamy na herbatniki.
5. Na wierzch masy budyniowej dajemy ostatnia warstwę herbatników.
 
 

6. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody aby napęczniała, następnie ubijamy śmietankę na sztywno.
Kiedy żelatyna napęczniała, zalewamy ją teraz gorącą wodą, mieszamy z łyżką ubitej śmietany hartując ją w ten sposób i wlewamy cienkim stróżykiem do śmietany, miksując na najwolniejszych obrotach.
Gotową masę śmietanową wykładamy na wierzch ciasta, na koniec całość oprószamy kakao.

Podobne Posty

23 comments

  1. O rany! Jak możesz tak kusić? 😉 Język ucieka mi nie powiem gdzie,bo wiadomo. A wiadomo też że mnie już zostało tylko patrzenie na takie idealne, pyszne dzieła sztuki 🤤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chciałam Cię aż tak bardzo kusić, ale inaczej się nie dało :D Dziękuje kochana :-)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie! Ciasta bez pieczenia to prawdziwe zbawienie latem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Musi smakować rewelacyjnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto musi smakować wyjątkowo :) myślę, że od razu ma się ochotę na kolejny kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, i dlatego warto zrobić większą blaszkę ;)

      Usuń
  5. aż się głodna zrobiłam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinotoku dostaję na widok tego ciasta! Nie trzeba mnie zachęcać aby zrobić coć tak pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ apetycznie wygląda :) Świetny przepis, spróbuję go zrobić. Powiem Ci szczerze, że z ciast to właśnie najczęściej robię te bez pieczenia. Jakoś tradycyjne pieczenie nie zawsze mi wychodzi. Niestety mam stary piekarnik, który nierównomiernie grzeje xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie :D To tak jak w moim rodzinnym domu, stary piekarnik z którym trzeba było się nieźle nagimnastykować aby coś upiec ;)

      Usuń
    2. Czyli wiesz co przeżywam :D Skończymy remont to i nowy piekarnik się pojawi, już to sobie obiecałam ;)

      Usuń
  8. Widziałem już wiele takich przepisów na szybko bez pieczenia, ale ten jest zdecydowanie najambitniejszy. Zazwyczaj w przepisach bez pieczenia są jakieś ciastka, czy generalnie coś małego, a tutaj mamy pełnoprawne ciasto. Z pewnością wypróbuję w najbliższym czasie ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są herbatniki, chyba się ukryły ;) ale idealnie pasowały z masą :)

      Usuń
  9. Uwielbiam ciasta bez pieczenia, a z kajmakiem to już w ogóle... Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych