Łaciate Ciasto Z Serem I Kajmakiem
Ciasto łaciate które nie jest trudne w przygotowaniu a bardzo ładnie wygląda i co najważniejsze bardzo dobrze smakuje :)
Jako że to ostatni przepis przed Świętami Bożego Narodzenia,
to życzę Wam aby były one radosne, rodzinne,
oraz pogodne bo na śnieg to raczej liczyć nie możemy⛄
Buziaki 💞
Składniki na blaszkę 20 x 20 cm
Białe ciasto:
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru (szklanka o pojemności 200 ml)
- 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny
- 3 białka
Ciemne ciasto:
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 1/3 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa sernikowa:
- 250 g twarogu sernikowego
- 1/4 szkl cukru
- 40 g masła
- 1 jajko kl M
- 40 ml mleka
- 2 łyżki budyniu
- 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 mały słoik dżemu czarna porzeczka
- 1/2 słoika dżemu np. morelowego
- 1/3 puszki kajmaku
- orzechy mielone lub siekane
Pieczenie łaciatego ciasta
1. Osobno szykujemy białe i ciemne ciasto.
2. Białe ciasto
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, miksujemy na bezę na najszybszych obrotach, następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy ocet lub sok z cytryny, teraz krótko na wolnych obrotach miksera łączymy składniki bądź mieszamy delikatnie szpatułką.
3. Ciemne ciasto
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, miksujemy na szklistą bezę, potem dodajemy żółtka i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy już na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i naprzemiennie wykładamy po łyżce białego ciasta i ciemnego.
Na koniec można delikatnie np. widelcem przemieszać ciasto.
Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40 minut
Upieczone studzimy i przekrawamy na trzy blaty
Masa sernikowa
4. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i
jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy
się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość
gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną
- na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i
już :)
5. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
Złożenie ciasta
6. Spód dolnego blatu smarujemy dżemem np. morelowym i wykładamy masę sernikową, przykrywamy drugim blatem, następnie na drugi blat dajemy dżem z czarnej porzeczki i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch smarujemy kajmakiem i posypujemy orzechami. Smacznego !
Ps. zamiast dżemu lub na dżem porzeczkowy możecie zrobić drugą masę np. z jogurtu i galaretki lub podwoić składniki na masę sernikową.
20 comments
Iwonko obłędne ciasto. Piękne i takie smakowite!
OdpowiedzUsuńKochana Wam również zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia 🌲🌟❄️🎄
Dziękuje kochana i wzajemnie :*
UsuńPyszne połączenie smaków :) Radosnych świąt Bożego Narodzenia, dużo zdrowia, rodzinnej atmosfery i dużo smakołyków :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie i wzajemnie :*
UsuńBardzo smakowicie wygląda. Radosnego świętowania! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i wzajemnie :)
UsuńBardzo smacznie wygląda. 💗🍰
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńW moim prawie 40 letnim życiu nauczyłam się piec tylko 2 ciasta i robię je na przemiennie. Może czas rozszerzyć ciastkowe menu o kolejne pozycje.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w nadchodzącym 2024 roku.
Zawsze jest czas aby się czegoś innego nauczyć, poznać :) Dziękuje i również życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku ^_^
UsuńAleż pyszne ciacho, idealne na spotkania rodzinne w karnawale:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńTo ciasto musi być pyszne 🙂♥️
OdpowiedzUsuńTak było pycha, dziękuje :)
UsuńCudownie się prezentuje
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńWygląda przepysznie :) Uwielbiam takie słodkości! Teraz mogłabym je jeść cały czas :) Dziękuję za inspirujący przepis! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :D
Usuńfajne to ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.