Babka Na Mleku Skondensowanym

by - 10/13/2023 12:00:00 AM

Chodził za mną smak takiej babki, a z mlekiem skondensowanym jej smak jest naprawdę wyjątkowy.





Składniki na foremkę 25 x 10 cm
  • 160 ml mleka skondensowanego
  • 100 g masła
  • 3 jajka kl L
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką
dodatkowo:
  • polewa czekoladowa lub cukier puder
  • kwaśny dżem z porzeczek
  • wiórki kokosowe (niekonieczne) 
 
1. Masło miksujemy z mlekiem skondensowanym i cukrem waniliowym.
2. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksujemy do ich wchłonięcia.
3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia się składników.
4. Blaszkę albo wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
 
 
Babkę pieczemy w 180 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka, patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
 
Ps. wystudzoną babkę możemy tylko oprószyć cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową i obsypać wiórkami oraz również nadziać kwaśnym dżemem.
Można ale nie jest to konieczne, czasami wystarczy cukier puder na wierzch bo już sam smak takiej babki wystarczy ;) 




Podobne Posty

6 comments

  1. Takiej przepisu nie znałam, ale zostałam porządnie zachęcona do wypróbowania pomysłu 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. To brzmi wyjątkowo smakowicie! Babka na mleku skondensowanym to pewnie prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wyjątkowe smaki pozostawiają niezapomniane wrażenia. 🍰🥛😋

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych