Babka Na Mleku Skondensowanym
Chodził za mną smak takiej babki, a z mlekiem skondensowanym jej smak jest naprawdę wyjątkowy.
Składniki na foremkę 25 x 10 cm
- 160 ml mleka skondensowanego
- 100 g masła
- 3 jajka kl L
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką
dodatkowo:
- polewa czekoladowa lub cukier puder
- kwaśny dżem z porzeczek
- wiórki kokosowe (niekonieczne)
1. Masło miksujemy z mlekiem skondensowanym i cukrem waniliowym.
2. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksujemy do ich wchłonięcia.
3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia się składników.
4. Blaszkę albo wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Babkę pieczemy w 180 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka, patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
Ps. wystudzoną babkę możemy tylko oprószyć cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową i obsypać wiórkami oraz również nadziać kwaśnym dżemem.
Można ale nie jest to konieczne, czasami wystarczy cukier puder na wierzch bo już sam smak takiej babki wystarczy ;)
6 comments
Takiej przepisu nie znałam, ale zostałam porządnie zachęcona do wypróbowania pomysłu 😀
OdpowiedzUsuńPolecam Ci ją serdecznie :)
Usuńkocham takie ciasta!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńTo brzmi wyjątkowo smakowicie! Babka na mleku skondensowanym to pewnie prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wyjątkowe smaki pozostawiają niezapomniane wrażenia. 🍰🥛😋
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.