Ciasto Toffi Z Budyniem
Dla mnie ciasto idealne na święta, jest kajmak, blaty miodowe, masa budyniowa i orzechy włoskie które od zawsze kojarzą mi się ze świętami. Nie jest trudne do wykonania, bo pracę można rozłożyć sobie na dwa dni, a nawet i trzy ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
ciasto:
- 350 g mąki
- 1/3 szkl cukru pudru
- 120 g miodu
- 90 g masła
- 2 jajka kl L
- 2 łyżki cukru Waniliowego
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 2 budynie waniliowe po 40 g
- 6 łyżek cukru
- 120 g masła w temp. pokojowej
dodatkowo:
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- około 50 g posiekanych orzechów włoskich
Ciasto
1. Mąkę mieszamy z sodą.
2. Masło roztapiamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie studzimy, wbijamy jajka i miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę z sodą, miksujemy/mieszamy do powstania ciasta.
Gotowe ciasto chowamy do woreczka i do lodówki na co najmniej 2 godziny.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na wielkość blaszki.
Każdy blat pieczemy osobno w 180 stop przez około 20-25 minut, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Uwaga ! Blaty możemy upiec wcześniej i będą czekały na złożenie.
Masa budyniowa
4. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy, ale nie całkowicie pod folią aby nie było kożucha.
5. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników.
Złożenie ciasta
- 1 blat ciasta na dno blaszki
- masa budyniowa
- 2 blat ciasta
- na wierzch wykładamy kajmak i posypujemy orzechami
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !
18 comments
Prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWlaśnie piję kawkę :) a tu takie smakołyki.
OdpowiedzUsuńZapraszam na kawałek ciacha ;)
Usuńmowiłam,że będą wspaniałe wypieki i są:) pyszne i piękne ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :*
UsuńCzym można zastąpić miód?
OdpowiedzUsuńNo miód tutaj gra kluczową rolę gdyż to są blaty miodowe, można zamiast blatów upiec biszkopt z dodatkiem budyniu toffi i bez miodu, ale smak już będzie inny.
UsuńDobry pomysł na świąteczne ciasto, mam właśnie słoiczek kajmaku :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam słoiczek toffi, wykorzystam przepis
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie pysznie :)
UsuńTakie ciasto to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest, jest zapewniam :D
Usuńciasto pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńzjadłabym z dużą chęcią!
OdpowiedzUsuńTo się cieszę :)
UsuńBardzo lubimy to ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.