Ciasto Toffi Z Budyniem

by - 12/02/2022 12:10:00 AM

Dla mnie ciasto idealne na święta, jest kajmak, blaty miodowe, masa budyniowa i orzechy włoskie które od zawsze kojarzą mi się ze świętami. Nie jest trudne do wykonania, bo pracę można rozłożyć sobie na dwa dni, a nawet i trzy ;)






Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

ciasto:
  • 350 g mąki
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 120 g miodu
  • 90 g masła
  • 2 jajka kl L
  • 2 łyżki cukru Waniliowego
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 6 łyżek cukru
  • 120 g masła w temp. pokojowej
dodatkowo:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • około 50 g posiekanych orzechów włoskich

Ciasto

1. Mąkę mieszamy z sodą.
2. Masło roztapiamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie studzimy, wbijamy jajka i miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę z sodą, miksujemy/mieszamy do powstania ciasta. 
Gotowe ciasto chowamy do woreczka i do lodówki na co najmniej 2 godziny.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na wielkość blaszki. 
Każdy blat pieczemy osobno w 180 stop przez około 20-25 minut, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Uwaga ! Blaty możemy upiec wcześniej i będą czekały na złożenie.




Masa budyniowa

4. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy, ale nie całkowicie pod folią aby nie było kożucha.
5. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników.

Złożenie ciasta

- 1 blat ciasta na dno blaszki
- masa budyniowa
- 2 blat ciasta
- na wierzch wykładamy kajmak i posypujemy orzechami

Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !

Podobne Posty

18 comments

  1. Prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlaśnie piję kawkę :) a tu takie smakołyki.

    OdpowiedzUsuń
  3. mowiłam,że będą wspaniałe wypieki i są:) pyszne i piękne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastąpić miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No miód tutaj gra kluczową rolę gdyż to są blaty miodowe, można zamiast blatów upiec biszkopt z dodatkiem budyniu toffi i bez miodu, ale smak już będzie inny.

      Usuń
  5. Dobry pomysł na świąteczne ciasto, mam właśnie słoiczek kajmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie mam słoiczek toffi, wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasto to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zjadłabym z dużą chęcią!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych