Tarta Z Masą Z Mascarpone I Mleka Skondensowanego
Prosty przepis na tatrę z przepyszną masą od której ciężko się powstrzymać aby jej nie podjadać zanim wyłoży się na ciasto, na prawdę jest przepychota ;)
Koniecznie wypróbujcie, będzie pasować na pewno do wszelkich murzynków, biszkoptów kakaowych czy kruchych ciast.
ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
masa z mascarpone:
- 250 g mascarpone (zimne)
- 200 ml mleka skondensowanego (zimne)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- dowolne owocu (u mnie jagody z syropu)
- dżem z czarnej porzeczki (niekoniecznie)
- kakao do rozetek
Ciasto kruche
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki lub zamrażarki aby szybciej się schłodziło ;) na 20-30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wylepiamy blaszkę.
Pieczemy w 200 stop. przez 20-30 minut
Masa
2. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
3. Mascarpone wraz z mlekiem umieszczamy w misie i miksujemy do zgęstnienia.
4. Napęczniałą żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy, hartujemy łyżką masy, a następnie wlewamy całość do tej masy, miksujemy i (możemy ale nie musimy wyłożyć w tym momencie cienką warstwę dżemu na spód tarty) wykładamy na spód wystudzonej tarty, nadmiar możemy pomieszać z kakao i ozdobić ciasto rozetkami kakaowymi po bokach.
Tatrę chowamy do lodówki aby masa stężała.
Przechowujemy ją również w lodówce. Smacznego !
18 comments
Wygląda wspaniale 😃
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, i tak była pyszna :)
Usuńależ bajecznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDzięki śliczne :D
UsuńO matko! Jadłabym, oj jadłabym.
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
UsuńO matko jak to przepysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńBiorę przepis!
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńCudowna tarta! Bardzo podoba mi się krem, myslę,że do tortu też by się nadał, co o tym myślisz? kiedyś trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńMyślę że można spróbować ;)
Usuńprzepyszna musi być ta tarta
OdpowiedzUsuńTak, była zapewniam ;):)
UsuńMniam! Przepis wydaje się być całkiem prosty. Mam nadzieję, że uda mi się go odtworzyć :)
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.