Tarta Z Masą Z Mascarpone I Mleka Skondensowanego

by - 9/22/2022 12:01:00 AM

Prosty przepis na tatrę z przepyszną masą od której ciężko się powstrzymać aby jej nie podjadać zanim wyłoży się na ciasto, na prawdę jest przepychota ;)
Koniecznie wypróbujcie, będzie pasować na pewno do wszelkich murzynków, biszkoptów kakaowych czy kruchych ciast.





Składniki na prostokątną blaszkę do tarty 30 x 10 cm

ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

masa z mascarpone:
  • 250 g mascarpone (zimne)
  • 200 ml mleka skondensowanego (zimne)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
  • dowolne owocu (u mnie jagody z syropu)
  • dżem z czarnej porzeczki (niekoniecznie)
  • kakao do rozetek

Ciasto kruche

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki lub zamrażarki aby szybciej się schłodziło ;) na 20-30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wylepiamy blaszkę.

Pieczemy w 200 stop. przez 20-30 minut

Masa

2. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
3. Mascarpone wraz z mlekiem umieszczamy w misie i miksujemy do zgęstnienia.
4. Napęczniałą żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy, hartujemy łyżką masy, a następnie wlewamy całość do tej masy, miksujemy i (możemy ale nie musimy wyłożyć w tym momencie cienką warstwę dżemu na spód tarty) wykładamy na spód wystudzonej tarty, nadmiar możemy pomieszać z kakao i ozdobić ciasto rozetkami kakaowymi po bokach.
Tatrę chowamy do lodówki aby masa stężała.
 Przechowujemy ją również w lodówce. Smacznego !

Podobne Posty

8 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych