Tarta Pieczona Z Masą Z Mascarpone I Owocami Lata
Krucha tarta, z sezonowymi owocami to coś na co miałam ochotę, a że kocham ciasta nad przygotowaniem których nie trzeba spędzać długich godzin to tarta wpisuje się w to idealnie, spód zagniatamy, masę tylko miksujemy i można powiedzieć że gotowe ;)
Zdradzę Wam dobry patent na jeszcze szybsze robienie tart, wystarczy zagnieść sobie wieczorkiem czy rano więcej ciasta kruchego, pomrozić, a potem tylko wyjmować ;)
Składniki na blaszkę 30 x 10 cm
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej pół na pół z krupczatką
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (ewentualnie, jeśli ciasto nie chce się zagnieść)
Masa:
- 125 g mascarpone
- 65 g śmietany 18 %
- 1 jajko kl L lub XL
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 i 1/2 łyżki cukru drobnego
- truskawki, jagody (może być gęsty dżem jagodowy)
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wylepiamy blaszkę, jeśli pozostanie Wam ciasto to z wykrawamy ciasteczka które układamy na wierzchu tarty.
2. Składniki na masę miksujemy ze sobą i wykładamy na spód tarty. Na wierzch układamy owoce a pomiędzy nie np. wycięte z pozostałości ciasta ciasteczka.
Pieczemy w 200 stop. przez 30-40 minut
Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
12 comments
Mniam! Ale cudeńko ! Tak kupić od rana,nieładnie 😄 to porywam kawałeczek 😘
OdpowiedzUsuńHehe :D Dziękuje i częstuj się :D
UsuńNiezwykle apetyczna tarta :) świetnie wykorzystałaś owoce lata :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :-)
Usuńjaka apetyczna!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńWygląda wspaniale 😋
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńfajnie wygląda i musi wspaniale smakować
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam bo była pyszna :D
UsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.