Tarta Pieczona Z Masą Z Mascarpone I Owocami Lata

by - 7/14/2022 12:05:00 AM

Krucha tarta, z sezonowymi owocami to coś na co miałam ochotę, a że kocham ciasta nad przygotowaniem  których nie trzeba spędzać długich godzin to tarta wpisuje się w to idealnie, spód zagniatamy, masę tylko miksujemy i można powiedzieć że gotowe ;)
Zdradzę Wam dobry patent na jeszcze szybsze robienie tart, wystarczy zagnieść sobie wieczorkiem czy rano więcej ciasta kruchego, pomrozić, a potem tylko wyjmować ;)






Składniki na blaszkę 30 x 10 cm

Ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej pół na pół z krupczatką
  • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (ewentualnie, jeśli ciasto nie chce się zagnieść)
Masa:
  • 125 g mascarpone
  • 65 g śmietany 18 %
  • 1 jajko kl L lub XL
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 i 1/2 łyżki cukru drobnego
  • truskawki, jagody (może być gęsty dżem jagodowy)


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wylepiamy blaszkę, jeśli pozostanie Wam ciasto to  z wykrawamy ciasteczka które układamy na wierzchu tarty.

2. Składniki na masę miksujemy ze sobą i wykładamy na spód tarty. Na wierzch układamy owoce a pomiędzy nie np. wycięte z pozostałości ciasta ciasteczka.
Pieczemy w 200 stop. przez 30-40 minut

Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !

Podobne Posty

12 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych