Ciasto Drożdżowe Orkiszowe Z Czarną Porzeczką

by - 7/29/2022 12:01:00 AM

Postanowiłam zdobyć, tak zdobyć trochę czarnej porzeczki bo jest to tak smaczny owoc, a tak rzadko widuje ją w sklepie i tak mało przepisów jest z nią że jak tylko udało mi się zakupić trochę tego owocu to od razu powstała drożdżówka, ale tym razem w troszkę zdrowszej wersji na mące orkiszowej :)







Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:

  • 200 g przesianej, mąki pszennej orkiszowej
  • 22 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • 1/2 szkl cukru (razem z 2 łyżkami waniliowego)
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko kl L
  • szczypta soli
  • kilkanaście kropel esencji waniliowej
  • 30 g roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju)
  • około 150 g czarnej porzeczki
  • lukier na wierzch

Kruszonka:
  • 1/2 szkl mąki pszennej orkiszowej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
2. Z ciepłego mleka, z 1 łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Mąkę, jajko, pozostały cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło.
Gotowe ciasto odstawiamy na 40-60 minut do podrośnięcia.

4. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.
Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h
5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Następnie wykładamy czarna porzeczką i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)
7. Po lekkim  podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.

Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie wystudzone możemy polać lukrem. Smacznego !!

Podobne Posty

16 comments

  1. Jeszcze mam trochę porzeczek na krzaczkach. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe domowe ciasto mogę jeść na okrągło! Super, że pokusiłaś się o dodanie czarnych porzeczek, bo nie jest to zbyt popularny owoc do jedzenia na surowo, raczej jako sok występuje. A ja mam aktualnie drożdżowe ze śliwkami bo zostałam obdarowana sporą ich ilością:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżowe to chyba z każdym owocem smakuje wyśmienicie :)

      Usuń
  4. Mam mąkę orkiszową. Może ze śliwkami upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam drożdżowe pod każdą postacia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych