Ciasto Drożdżowe Orkiszowe Z Czarną Porzeczką
Postanowiłam zdobyć, tak zdobyć trochę czarnej porzeczki bo jest to tak smaczny owoc, a tak rzadko widuje ją w sklepie i tak mało przepisów jest z nią że jak tylko udało mi się zakupić trochę tego owocu to od razu powstała drożdżówka, ale tym razem w troszkę zdrowszej wersji na mące orkiszowej :)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
4. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.
- 200 g przesianej, mąki pszennej orkiszowej
- 22 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
- 1/2 szkl cukru (razem z 2 łyżkami waniliowego)
- 150 ml ciepłego mleka
- 1 jajko kl L
- szczypta soli
- kilkanaście kropel esencji waniliowej
- 30 g roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju)
- około 150 g czarnej porzeczki
- lukier na wierzch
Kruszonka:
- 1/2 szkl mąki pszennej orkiszowej
- 50 g masła
- 50 g cukru
1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
2. Z ciepłego mleka, z 1 łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Mąkę, jajko, pozostały cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło.
Gotowe ciasto odstawiamy na 40-60 minut do podrośnięcia.
4. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.
Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h
5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Następnie wykładamy czarna porzeczką i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)
7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie wystudzone możemy polać lukrem. Smacznego !!
5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Następnie wykładamy czarna porzeczką i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)
7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie wystudzone możemy polać lukrem. Smacznego !!
16 comments
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńależ pyszny wypiek!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJeszcze mam trochę porzeczek na krzaczkach. Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, proste i bardzo smaczne jest :)
UsuńWygląda pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :D
UsuńTo ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, jest ! :D
UsuńDrożdżowe domowe ciasto mogę jeść na okrągło! Super, że pokusiłaś się o dodanie czarnych porzeczek, bo nie jest to zbyt popularny owoc do jedzenia na surowo, raczej jako sok występuje. A ja mam aktualnie drożdżowe ze śliwkami bo zostałam obdarowana sporą ich ilością:)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe to chyba z każdym owocem smakuje wyśmienicie :)
UsuńMam mąkę orkiszową. Może ze śliwkami upiekę!
OdpowiedzUsuńO ze śliwkami będzie idealne :D
Usuńuwielbiam drożdżowe pod każdą postacia
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.