Ucierane Ciasto Z Makiem, Rabarbarem I Kruszonką
Ciasto jest naprawdę szybkie do przygotowania (sama zrobiłam je pomiędzy robieniem obiadu, a pieczeniem rogali drożdżowych na śniadanie) u mnie pracę przyspieszyła gotowa masa makowa, wiem nie jest to najlepsze wyjście, ale dostałam ta masę i musiałam ją zużyć a szkoda mi było ją wyrzucić, zwłaszcza teraz kiedy wszystko tak drożeje, dlatego napisałam też dugi sposób na warstwę makową z użyciem maku mielonego którego właśnie najczęściej używam.
Polecam Wam to ciasto bo jest naprawdę wilgotne, maślane nie za słodkie, przełamane smakiem kwaskowatego rabarbaru i z chrupiąca kruszonką, na drugi dzień było tak samo świeże i pyszne jak pierwszego dnia, spróbujcie :)
Składniki na tortownicę o śred. 22
Ciasto ucierane:
- 90 g masła
- 90 g cukru
- 1 jajko kl L ulub XL
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- esencja waniliowa
Masa makowa:
- 220 g gotowej masy makowej lub
- 150 g mielonego maku
- 150 ml wody
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki miodu
- bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
- esencja migdałowa
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 70 g masła
- 50 g cukru razem z waniliowym
Dodatkowo:
- 1 obrana i pokrojona łodyga rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- lukier na wierzch ciasta ( niekonieczny)
Ciasto ucierane
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy jajko, miksujemy do jego wchłonięcia.3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz esencje waniliową. Miksujemy do połączenia się składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
4. Na ciasto dajemy pokrojony i obsypany cukrem rabarbar.
Masa makowa
5. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, masło, a następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i ewentualnie esencje migdałową. Gotową masę wykładamy na ciasto.
Kruszonka
12 comments
Ale pyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńIwonko przepyszne ciasto jak zwykle:) a używanie gotowych produktów to żadna zbrodnia:) czasem warto a czasem trzeba sięgnąć bo takie rozwiązania. Tym bardziej teraz gdy tak jak wspomniałaś drożyzna jest niebotyczna...
OdpowiedzUsuńA mnie Twoje wypieki zachwycają zawsze i wszędzie!!!:))))
Dziękuje ślicznie za tak miłe słowa :* :* ^_^
UsuńPyszne połączenie smaków 😋 zjadłabym do kawki kawałek 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje, tak połączenie bardzo udane :)
UsuńZaintrygowałaś mnie tą warstwą maku!
OdpowiedzUsuńPasuje tam bardzo ;)
Usuńsuper ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.