Ucierane Ciasto Z Makiem, Rabarbarem I Kruszonką

by - 6/03/2022 12:05:00 AM

Ciasto jest naprawdę szybkie do przygotowania (sama zrobiłam je pomiędzy robieniem obiadu, a pieczeniem rogali drożdżowych na śniadanie) u mnie pracę przyspieszyła gotowa masa makowa, wiem nie jest to najlepsze wyjście, ale dostałam ta masę i musiałam ją zużyć a szkoda mi było ją wyrzucić, zwłaszcza teraz kiedy wszystko tak drożeje, dlatego napisałam też dugi sposób na warstwę makową z użyciem maku mielonego którego właśnie najczęściej używam.
Polecam Wam to ciasto bo jest naprawdę wilgotne, maślane nie za słodkie, przełamane smakiem kwaskowatego rabarbaru i z chrupiąca kruszonką, na drugi dzień było tak samo świeże i pyszne jak pierwszego dnia, spróbujcie :)








Składniki na tortownicę o śred. 22

Ciasto ucierane:
  • 90 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 jajko kl L ulub XL
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • esencja waniliowa
Masa makowa:
  • 220 g gotowej masy makowej lub
  • 150 g mielonego maku
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu
  • bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
  • esencja migdałowa
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g masła
  • 50 g cukru razem z waniliowym
Dodatkowo:
  • 1 obrana i pokrojona łodyga rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  •  lukier na wierzch ciasta ( niekonieczny)

Ciasto ucierane

1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy jajko, miksujemy do jego wchłonięcia.
3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz esencje waniliową. Miksujemy do połączenia się składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
4. Na ciasto dajemy pokrojony i obsypany cukrem rabarbar.


Masa makowa

5. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, masło, a następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i ewentualnie esencje migdałową. Gotową masę wykładamy na ciasto.


Kruszonka

 Do miski wsypujemy mąkę z cukrem, następnie dodajemy masło, może być zimne i siekamy je nożem, a następnie rozcieramy w palcach na grudki. 
Gotową kruszonką obsypujemy ciasto. 


Ciasto pieczemy w 180 stop. przez 45-50 minut

Po wystudzeniu możemy je polać lukrem cytrynowym. Smacznego !

Podobne Posty

12 comments

  1. Iwonko przepyszne ciasto jak zwykle:) a używanie gotowych produktów to żadna zbrodnia:) czasem warto a czasem trzeba sięgnąć bo takie rozwiązania. Tym bardziej teraz gdy tak jak wspomniałaś drożyzna jest niebotyczna...
    A mnie Twoje wypieki zachwycają zawsze i wszędzie!!!:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie za tak miłe słowa :* :* ^_^

      Usuń
  2. Pyszne połączenie smaków 😋 zjadłabym do kawki kawałek 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaintrygowałaś mnie tą warstwą maku!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych