Sznycle Drobiowe W Panierce Sezamowej
Kolejny prosty pomysł na urozmaicenie smaku kotletów które tak wszyscy lubimy. Dodatek sezamu nadaje bardzo przyjemnego smaku kotletom oraz fajnie chrupie podczas jedzenia.
Składniki na 4 kotlety:
- 4 sznycle z indyka lub kurczaka
- 5 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej (można pomieszać)
- 5 łyżek sezamu
- 2 małe jajka
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, ewent. wasza ulubiona przyprawa do kotletów
- olej do smażenia
1. Plastry lekko rozbijamy, oprószamy przyprawami i odstawiamy (można na kilka godzin a można na chwilę do lodówki)
2. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu.
3. Mąkę mieszamy z sezamem (ja czasami do mąki dodaje jeszcze trochę przypraw aby kotlety naprawdę były aromatyczne zwłaszcza jak nie miał czasu poleżeć w przyprawach w lodówce)
4. Każdy kotlet najpierw moczymy w jajku, a następnie w mące z sezamem.
Smażymy na rozgrzanym oleju a po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Smacznego !
14 comments
Koniecznie spróbuję. Lubię takie kotleciki
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno będą smakować :-)
UsuńFajne, mam dwa rodzaje sezamu, mogę zrobić
OdpowiedzUsuńO.. to będzie jeszcze lepszy smak z dwoma rodzajami sezamu :)
UsuńPysznie :) miła odmiana dla tradycyjnego kotleta ;)
OdpowiedzUsuńTak, dziękuje :-)
UsuńLekkie i wiosenne danko drobiowe:) i uwielbiam taki chrupiący sezam;)
OdpowiedzUsuńSuper, dziękuje :)
Usuńale super obiadek!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJeszcze nie robiłam takiej panierki. Będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam :)
UsuńFajny obiadek. ładnie podane. Ja z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńDziękuje i zachęcam :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.