Mazurek Sernikowy Z Polewą Mleczną I Ciasteczkami
Od czterech lat piekę mazurek na każdą Wielkanoc i w tym roku też się pojawi na moim stole świątecznym, to wdzięczne ciasto które możemy dowolnie nadziać i przyozdobić i pięknie prezentuje się na Wielkanocnym stole :)
Składniki na blaszkę 30 x 10 cm
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej pół na pół z krupczatką
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (ewentualnie, jeśli ciasto nie chce się zagnieść)
Masa serowa:
- 300 g sera twarogowego
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Polewa:
- 40 ml mleka
- 15 g masła
- 4-5 łyżek mleka w proszku
- 1-2 łyżki cukru
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wylepiamy blaszkę, z pozostałości ciasta wykrawamy ciasteczka które osobno pieczemy.
2. Składniki na masę miksujemy ze sobą i wykładamy na spód tarty.
Pieczemy w 200 stop. przez 30-40 minut
3. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy mleko się zagotuje, z ściągamy z gazu i dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy aby grudek nie było.
Tak przygotowaną polewę wylewamy na upieczoną tatrę, na koniec przyozdabiamy ciasteczkami.
Smacznego !
14 comments
Wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńIstne cudeńko! Ja nie mam ręki do mazurków, więc u mnie ich nie ma,ale uwielbiam oglądać w sieci te wszystkie piękności mazurkowe, jak Twój Iwonko 😘
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie ^_^
UsuńPychota! Uwielbiam wszelkiego rodzaju mazurki. Wyjątkowe ciasto na Wielkanoc. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPodoba mi się szczególnie to proste serowe nadzienie
OdpowiedzUsuńCisze się i dziękuje :)
UsuńPiękny! i moje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńPiękny mazurek :) będzie cudowną ozdobą świątecznego stołu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie ^_^
UsuńBardzo lubię smakołyki z mlekiem w proszku!
OdpowiedzUsuńTo jest nas więcej ;) :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.