Drożdżówki Zajączki Z Twarożkiem
Myślę że znane są Wam bułeczki drożdżowe zajączki, ale ja postanowiłam pójść krok dalej i stworzyć drożdżówki zajączki z pełnymi brzuszkami ;) idealne na Wielkanoc. Pysznie nadziane twarożkiem pomarańczowym od OSM Wieluń który jest stworzony wręcz do takich wypieków, ale nie tylko jak pokazałam na moim Instagramie, skraca on np. przygotowanie naleśników, a jego czysty skład gwarantuje nam, że jemy zdrowo i domowo :)
Składniki na 6 zajączków
zaczyn:
- 12 g drożdży świeżych
- 1/3 szkl mleka ciepłego
- 1 łyżeczka cukru
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko kl M (ująć trochę żółtka do posmarowania zajączków)
- 30 g masła roztopionego
- 1/4 szkl cukru
- esencja waniliowa
nadzienie z twarogu:
- 150 g Twarożku Mój Ulubiony z pomarańczą lub jeśli nie macie to 150 g twarogu kremowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki budyniu w proszku bez cukru
- esencja waniliowa
- 30 g cukru tylko jeśli używamy twarogu
Ciasto
1. Z ciepłego mleka, cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę, jajko, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło.
Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.
Nadzianie z twarogu
3. Twaróg ucieramy z żółtkiem, cukrem, proszkiem budyniowym i roztopionym masłem (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie)
Natomiast jeśli jest to twarożek z pomarańczą to dodajemy do niego również żółtko, proszek budyniowy i ewentualnie 1 łyżkę cukru pudru, ale to już według waszego smaku.
Utarty odstawiamy pod przykryciem.
Utarty odstawiamy pod przykryciem.
4. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) następnie dzielimy na 6 kuleczek (o wadze 70 g) rolujemy je na wałeczki jak na kopytka, a następnie zakręcamy tworząc uszka i brzuszek.
5. Tak przygotowane zajączki układamy na blaszce i szklanka z niedużym dnem umoczonym w mące odciskamy tworząc dołek aby było miejsce na nadzienie.
6. Następnie każdy dołek wypełniamy twarożkiem.
7. Na sam koniec uszka oraz obwód brzuszka smarujemy pozostałym żółtkiem.
Teraz włączamy piekarnik na 170 stop. a w czasie gdy będzie się nagrzewał zajączki troszkę podrosną.
Zajączki pieczemy przez 20-23 minuty. Smacznego !
11 comments
Muszę przyznać, że nie znam takich drożdżowek ale jestem nimi mega zachwycona! Są prześliczne, a skoro drożdżowe to przepyszne!
OdpowiedzUsuńTak, bardzo smaczne dziękuje :)
UsuńŚwietny pomysł. Sama chętnie bym spróbowałą
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUrocze są :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńjakie one urocze
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.