Szarlotka Ścierana

by - 4/22/2021 12:01:00 AM

W tej szarlotce wszystko jest proste, składniki szybko zagniatamy, chłodzimy, a następnie wszystko ścieramy na tarce i gotowe, potem tylko czekać aż się upiecze i można zajadać :)







Składniki na tortownicę 22 cm

Ciasto kruche:

  • 1 i 3/4 szkl mąki krupczatki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 całe jajko kl L
  • 125 g masła
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 łyżka śmietany 12-18 % lub jogurtu naturalnego
  • esencja waniliowa
Nadzienie:
  • 5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
  • cynamon
1.  Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Większą chowamy do zamrażalki na około 30 minut. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
2. Po tym czasie wyjmujemy najpierw większą część ciasta i ścieramy na tarce na dużych oczkach, lekko uklepujemy tworząc też brzegi i zagłębienie na jabłka.


3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, jeśli są bardzo soczyste odciskamy z nadmiaru soku.


4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.


Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzanie góra dół, a następnie  przez około 10-15 minut termoobieg (piekarnik elektryczny). Smacznego !

Podobne Posty

16 komentarze

  1. Nigdy takiej nie piekłam, ciągle się zbierałam i zbierałam. Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci, nie ma na co czekać bo jest prosta i pyszna jak to szarlotka ;)

      Usuń
  2. Kocham szarlotki!
    U mnie tez szarlotka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to fajnie..ja też je uwielbiam :D Pozdrawiam ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam szarlotki. Pysznie ci wyszła kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie dawno nie było szarlotki, więc ścieraną robię następnym razem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, na pewno będzie smakować :)

      Usuń
  5. taką szarlotkę z chęcią bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom