Szarlotka Ścierana
W tej szarlotce wszystko jest proste, składniki szybko zagniatamy, chłodzimy, a następnie wszystko ścieramy na tarce i gotowe, potem tylko czekać aż się upiecze i można zajadać :)
Składniki na tortownicę 22 cm
Ciasto kruche:
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, jeśli są bardzo soczyste odciskamy z nadmiaru soku.
Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzanie góra dół, a następnie przez około 10-15 minut termoobieg (piekarnik elektryczny). Smacznego !
Ciasto kruche:
- 1 i 3/4 szkl mąki krupczatki
- 3/4 szkl cukru
- 1 całe jajko kl L
- 125 g masła
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1 łyżka śmietany 12-18 % lub jogurtu naturalnego
- esencja waniliowa
Nadzienie:
- 5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
- cynamon
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Większą chowamy do zamrażalki na około 30 minut. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
2. Po tym czasie wyjmujemy najpierw większą część ciasta i ścieramy na tarce na dużych oczkach, lekko uklepujemy tworząc też brzegi i zagłębienie na jabłka.
2. Po tym czasie wyjmujemy najpierw większą część ciasta i ścieramy na tarce na dużych oczkach, lekko uklepujemy tworząc też brzegi i zagłębienie na jabłka.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, jeśli są bardzo soczyste odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzanie góra dół, a następnie przez około 10-15 minut termoobieg (piekarnik elektryczny). Smacznego !
16 comments
Nigdy takiej nie piekłam, ciągle się zbierałam i zbierałam. Twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci, nie ma na co czekać bo jest prosta i pyszna jak to szarlotka ;)
UsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :D
UsuńKocham szarlotki!
OdpowiedzUsuńU mnie tez szarlotka :D
O to fajnie..ja też je uwielbiam :D Pozdrawiam ;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :D
UsuńUwielbiam szarlotki. Pysznie ci wyszła kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :*
UsuńU mnie dawno nie było szarlotki, więc ścieraną robię następnym razem. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, na pewno będzie smakować :)
Usuńtaką szarlotkę z chęcią bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńJest prosta i szybka więc w mig ją zrobisz ;)
UsuńPychotka ta szarlotka :)))
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.