Domowe Markizy Z Masą Czekoladową
Po świętach mamy mini odpoczynek od pysznych i przepysznych ciast ;) ale nie oznacza to że spoczęłam na laurach. Do kawki czy herbatki przygotowałam domowe markizy, są przepyszne i co tu dużo pisać, łatwe do przygotowania, a super zaspokajają chęć na coś słodkiego.
Zachęcam Was do wykonania takich ciastek w domu, możecie oczywiście zrobić mniejsze wycinając ciasteczka małą szklanką czy kieliszkiem bo moja wersja jest na spore ciastka o średnicy 7,5 cm.
Składniki na około 14 dużych sztuk złożonych ciastek:
ciasteczka:
- 180 g masła
- 125 g cukru kryształu
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko kl M
masa czekoladowa:
- 50 g czekolady deserowej
- 50 g czekolady mlecznej
- 40 g masła
- 4 łyżki mleka w proszku
Ciasteczka
1. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni.
2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość zagniatamy.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy ciastka (ja swoje wycinałam małą foremką do kruchych babeczek aby uzyskać ładny falowany kształt, a nie zwykłe kółko, można wycinać też kieliszkiem i wtedy uzyskamy więcej ciasteczek).
Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem nakłuwamy je wykałaczką.
Pieczemy przez około 10-15 minut do zrumienienia brzegów.
Masa czekoladowa
3. Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia i do gorącego wkładamy połamane czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy się rozpuszczą dosypujemy po łyżce mleka w proszku i rozcieramy aby nie było grudek. Masa ma nie być lejąca bo wyleje się z ciastek, musi być tak w punkt gęsta.
Na każde ciasteczko nakładamy po łyżeczce czekolady i przykrywamy drugim aż do wykończenia masy. Ciasteczka można powiedzieć że są po chwili gotowe. Smacznego !
16 comments
dawno nie jadłam takich ciastek, a domowe to muszą być pyszne!!! Idealnie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie, tak bardzo smaczne są i lepsze od tych kupnych :)
UsuńTakie domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, nie ma lepszych :)
UsuńTakich ciasteczek sama nie robiłam. Domowe muszą być jeszcze lepsze. :)
OdpowiedzUsuńDla mnie teraz najlepsze ;)
UsuńWspaniałe ciasteczka kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;*
UsuńTakie ciasteczka sa najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOj tak, są przepyszne :)
UsuńKusząco ;) Uwielbiam bardzo markizy
OdpowiedzUsuńSą pyszne i warto zrobić swoje domowe :)
UsuńNie robiłam jeszcze sama ciastek. Oby mi masa wyszła
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie, najlepiej dodawać po trochu mleka w proszku aby za gęste nie wyszło :)
UsuńMniami, wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.