Drożdżowe Kołaczyki Z Ziemniakami, Cebulką I Kiełbaską

by - 1/26/2021 12:17:00 AM

Takie kołaczyki możecie przygotować na obiad, przekąskę, imprezę lub po prostu kolację, wszystko zależy od wielkości bułeczek, jeśli zrobicie większe to wyjdzie jak w przepisie, jeśli malutkie to będą na dwa gryzy. Są łatwe do zrobienia, a naprawdę można nimi się najeść i ładnie wyglądają na stole, prawie jak słoneczniki ;)









Składniki na 6 sporych bułeczek



Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko (ująć 1 łyżeczkę żółtka do posmarowania bułeczek)
  • 1 łyżeczka mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oleju

Nadzienie:
  • 250 g ugotowanych ziemniaków (mogą być wczorajsze)
  • 1 spora cebula
  • 100 g startego, żółtego sera
  • kawałek kiełbasy (1/3 pętka) (niekoniecznie)
  • sól, pieprz, papryka słodka


Ciasto


1. Z ciepłego mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jajko wbijamy do miseczki i ujmujemy i przekładamy do osobnego naczynia 1 łyżeczkę razem z żółtkiem, dodajemy do tego 1 łyżkę mleka, roztrzepujemy i chowamy na czas rośnięcia ciasto do lodówki.
3. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oraz resztę jajka ( tą pozostałą po ujęciu jednej łyżeczki)
4. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.
Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30- 40 minut.


Nadzienie

5. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle do miękkości. Kiedy się poddusi przekładamy ją do innego naczynia a następnie na patelni delikatnie przesmażamy kiełbaskę o ile ją chcemy dodać.
6. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z cebulką, kiełbaską, większą połową sera oraz przyprawami do smaku !


Złożenie bułeczek


7. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 6 części z których formujemy placki, na każdy placuszek nakładamy po łyżce farszu i lekko zalepiamy tworząc koszyczek/słonecznik. 
8. Gotowe kołaczyk odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z odrobiną maki do lekkiego wyrośnięcia na około 15 minut pod przykryciem.


Po podrośnięciu brzegi bułeczek smarujemy odłożonym wcześniej jajkiem z mlekiem.



Pieczemy w 200-190 stop przez 20-25 minut.


5 minut przed końcem wierzch bułeczek posypujemy resztą żółtego sera.





Podobne Posty

12 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych