Drożdżowe Kołaczyki Z Ziemniakami, Cebulką I Kiełbaską
Takie kołaczyki możecie przygotować na obiad, przekąskę, imprezę lub po prostu kolację, wszystko zależy od wielkości bułeczek, jeśli zrobicie większe to wyjdzie jak w przepisie, jeśli malutkie to będą na dwa gryzy. Są łatwe do zrobienia, a naprawdę można nimi się najeść i ładnie wyglądają na stole, prawie jak słoneczniki ;)
Składniki na 6 sporych bułeczek
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 jajko (ująć 1 łyżeczkę żółtka do posmarowania bułeczek)
- 1 łyżeczka mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oleju
Nadzienie:
- 250 g ugotowanych ziemniaków (mogą być wczorajsze)
- 1 spora cebula
- 100 g startego, żółtego sera
- kawałek kiełbasy (1/3 pętka) (niekoniecznie)
- sól, pieprz, papryka słodka
Ciasto
1. Z ciepłego mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jajko wbijamy do miseczki i ujmujemy i przekładamy do osobnego naczynia 1 łyżeczkę razem z żółtkiem, dodajemy do tego 1 łyżkę mleka, roztrzepujemy i chowamy na czas rośnięcia ciasto do lodówki.
3. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oraz resztę jajka ( tą pozostałą po ujęciu jednej łyżeczki)
4. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.
Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30- 40 minut.
Nadzienie
5. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle do miękkości. Kiedy się poddusi przekładamy ją do innego naczynia a następnie na patelni delikatnie przesmażamy kiełbaskę o ile ją chcemy dodać.
6. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z cebulką, kiełbaską, większą połową sera oraz przyprawami do smaku !
Złożenie bułeczek
7. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 6 części z których formujemy placki, na każdy placuszek nakładamy po łyżce farszu i lekko zalepiamy tworząc koszyczek/słonecznik.
8. Gotowe kołaczyk odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z odrobiną maki do lekkiego wyrośnięcia na około 15 minut pod przykryciem.
Pieczemy w 200-190 stop przez 20-25 minut.
5 minut przed końcem wierzch bułeczek posypujemy resztą żółtego sera.
12 comments
Super pomysł :) Dobrego dnia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i wzajemnie :*
Usuńo rany jak pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuje, są smaczne :)
UsuńPysznie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSmacznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSuper pomysł kochana. Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :*
UsuńWyglądają uroczo i jestem pewna, że smakują wybornie!
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.