Babka Z Kawą Inką

by - 2/26/2021 12:01:00 AM

Jeśli lubicie kawowe smaki ta babka na pewno Wam posmakuje. Prosta w przygotowaniu i podzielna ;)
Ps. można ją nadziać po upieczeniu np. powidłami.









Składniki na keksówkę 25 x 10:
  • 3 jajka kl M
  • 1 szkl mąki tortowej + 3 łyżki
  • 3 łyżki kawy inki
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
polewa:
  • 80 g czekolady deserowej (u mnie z orzechami i rodzynkami)
  • 40 ml mleka

Ciasto

1. Jajka miksujemy z cukrami na puszysta masę.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę oraz budyń bądź mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką i podczas mieszania dolewamy olej. Ciasto wychodzi dość gęste.
3. Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą bądź kaszą manna lub do wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy ! )


Polewa

4. Mleko mocno zagrzewamy, następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie polewamy nią ciasto. 

Aby przyspieszyć zastygnie polewy (lukru) wstawiam ciasto na 10 minut do lodówki.

Podobne Posty

3 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych