Babka Z Kawą Inką
Jeśli lubicie kawowe smaki ta babka na pewno Wam posmakuje. Prosta w przygotowaniu i podzielna ;)
Ps. można ją nadziać po upieczeniu np. powidłami.
Składniki na keksówkę 25 x 10:
- 3 jajka kl M
- 1 szkl mąki tortowej + 3 łyżki
- 3 łyżki kawy inki
- 1/2 szkl cukru trzcinowego
- 1/3 szkl oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
polewa:
- 80 g czekolady deserowej (u mnie z orzechami i rodzynkami)
- 40 ml mleka
Ciasto
1. Jajka miksujemy z cukrami na puszysta masę.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę oraz budyń bądź mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką i podczas mieszania dolewamy olej. Ciasto wychodzi dość gęste.
3. Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą bądź kaszą manna lub do wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy ! )
Polewa
4. Mleko mocno zagrzewamy, następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie polewamy nią ciasto.
Aby przyspieszyć zastygnie polewy (lukru) wstawiam ciasto na 10 minut do lodówki.
3 comments
Idealna do kawy 😊
OdpowiedzUsuńZagradzam się :)
UsuńZ chęcią zjadłbym ją teraz ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.