Babka Zebra Na Białkach

by - 1/22/2021 12:01:00 AM

 Jeśli jesteście w posiadaniu nadmiaru białek, to zapraszam Was po przepis na pyszna babkę zebrę na białkach. Babka wychodzi wilgotna, ale leciutka i pysznie smakuje.















Składniki na keksówkę 10 x 25 cm

  • 5-6 białek (waga 190 g )
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki + 1 i 1/2 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 50 g roztopionego masła lub 40 ml oleju
  • 4 łyżki mleka
dodatkowo:
  • polewa biała karmelowa z Delecty


1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier i miksujemy na najmniejszych obrotach do jego rozpuszczenia.
2. Następnie dodajemy mąkę partiami z proszkiem do pieczenia oraz masło/olej i mleko mieszamy delikatnie całość.
3. Masę dzielimy na dwie części i do pierwszej dodajemy 1 i 1/2 łyżki mąki, a do drugiej kakao, mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy i obsypujemy bułką tartą.
Do blaszki wykładamy naprzemiennie masy aż do wykończenia.

Wystudzona babkę polewamy polewą. Smacznego :)

Pieczemy w 180 stop przez około 40 minut.










Podobne Posty

11 comments

  1. Jaka cudna ci wyszła. Częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny wzorek a taka babka to świetny pomysł na wykorzystanie białek 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta na białkach, mają ciekawą strukturę. Zawsze piekę po pączkach i kruchych ciasteczkach. Twoja zebra wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasta na białkach to zupełnie coś innego :) Dziękuje :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych