Babka Zebra Na Białkach
Jeśli jesteście w posiadaniu nadmiaru białek, to zapraszam Was po przepis na pyszna babkę zebrę na białkach. Babka wychodzi wilgotna, ale leciutka i pysznie smakuje.
Składniki na keksówkę 10 x 25 cm
- 5-6 białek (waga 190 g )
- 120 g cukru
- 150 g mąki + 1 i 1/2 łyżki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 50 g roztopionego masła lub 40 ml oleju
- 4 łyżki mleka
dodatkowo:
- polewa biała karmelowa z Delecty
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier i miksujemy na najmniejszych obrotach do jego rozpuszczenia.
2. Następnie dodajemy mąkę partiami z proszkiem do pieczenia oraz masło/olej i mleko mieszamy delikatnie całość.
3. Masę dzielimy na dwie części i do pierwszej dodajemy 1 i 1/2 łyżki mąki, a do drugiej kakao, mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy i obsypujemy bułką tartą.
Do blaszki wykładamy naprzemiennie masy aż do wykończenia.
Wystudzona babkę polewamy polewą. Smacznego :)
Pieczemy w 180 stop przez około 40 minut.
11 comments
Jaka cudna ci wyszła. Częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje, jest pyszna :) Pozdrówki kochana :*
UsuńSuper kolorowa babka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńPiękny wzorek a taka babka to świetny pomysł na wykorzystanie białek 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :*
UsuńJaka ładna babka!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam ciasta na białkach, mają ciekawą strukturę. Zawsze piekę po pączkach i kruchych ciasteczkach. Twoja zebra wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTak, ciasta na białkach to zupełnie coś innego :) Dziękuje :)
Usuńcudowna
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.