Marchewkowe Ciasto Z Lukrem Pomarańczowym
Przepyszne, bardzo wilgotne ciasto marchewkowe które zachowa świeżość nawet do 4 dnia, a zwieńczone pysznym pomarańczowym lukrem, zachęcam do upieczenia i życzę Wam miłego weekendu, trzymajcie się zdrowo :*
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
- 3 jajka kl M
- 0,5 szkl cukru
- 1 i 1/4 szkl mąki
- 1 czubata szklanka startej marchewki na średnich oczkach
- 120 ml oleju
- 1 płaska łyżeczka sody
- skórka starta z 1/2 pomarańczy wcześniej umytej i wyparzonej
lukier pomarańczowy:
- około 3 łyżki soku z pomarańczy
- odrobina startej skórki
- cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący
Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej !
1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z sodą, startą marchew oraz skórkę pomarańczową. Podczas mieszania dodajemy także olej.
2. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 190 stop. przez około 45 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
Następnie studzimy ciasto.
3. Wystudzone ciasto polewamy utartym wcześniej lukrem pomarańczowym. Smacznego !
12 comments
Mmm z pomarańczowym lukrem koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńTen pomarańcz naprawdę robi robotę ;)
UsuńUwielbiam takie ciasta! Pycha!
OdpowiedzUsuńSuper, dziękuje :)
UsuńCzęstuję się kawałkiem tego pysznego ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i smacznego :)
Usuńlubię bardzo marchewkowe ciasto
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :-)
UsuńCiasto marchewkowe lubimy pod każdą postacią, a ten pomarańczowy lukier tym bardziej mnie przekonuje :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, pomarańcz naprawdę jest tutaj kluczowa :) ;)
UsuńZawsze piekę marchewkowca na święta ;)
OdpowiedzUsuńMmm...to pyszna odmiana, bo u mnie to stała tradycja z sernikiem makowcem :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.