Rogaliki Z Białym Makiem I Lukrem Pomarańczowym
Mięciutkie i słodkie rogaliki z białym makiem, idealnie wpasują się na podwieczorek lub do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Są mięciutkie i po prostu pyszne i znikają w oka mgnieniu ;)
Składniki na 25-35 rogalików:
Nadzienie
1. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i esencje migdałową.
2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki.
Ciasto
3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia.
4. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier.
5. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło.
Odstawiamy je na 40 min do podwojenia objętości.
6. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
Koło dzielimy na 8 części.
Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )
Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 min.
- 300 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 1 żółtko kl L
- parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie )
- 1/2 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki
- 40 ml oleju lub roztopionego masła
nadzienie:
- 100 g białego maku mielonego
- 3 łyżki miodu
- 40 ml wody
- 1 białko kl L
- orzechy, rodzynki drobno posiekane (ewentualnie)
- esencja migdałowa lub cukier migdałowy
lukier pomarańczowy:
- odrobina soku z pomarańczy oraz startej skórki
- cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący
Nadzienie
1. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i esencje migdałową.
2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki.
Ciasto
3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia.
4. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier.
5. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło.
Odstawiamy je na 40 min do podwojenia objętości.
6. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
Koło dzielimy na 8 części.
Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )
Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 min.
Po wystudzeniu możemy polukrować rogaliki. Smacznego !!
6 comments
z chęcią bym się takim pysznym rogalikiem poczęstowała
OdpowiedzUsuńTo częstuje się do woli, upiekę kolejne ;) :D
UsuńSuper rogaliki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńTo prawda ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.