Malinowy Niby Sernik Na Zimno Z Polewą Z Białej Czekolady
Pyszny, leciutki jak chmurka serniczek malinowy z kropka nad i czyli polewą z białej czekolady, przygotujecie w kilka chwil i to bez pieczenia, w sam raz na upalne dni ;)
Składniki na tortownicę 18 cm
Spód:
Składniki na tortownicę 18 cm
Spód:
- 100 g ciastek
- 70 g masła
Masa:
- 220 ml śmietanki słodkiej 30 %
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 125 g świeżych malin
- 1-2 łyżki cukru pudru
Polewa i dekoracja:
- 50 g białej czekolady
- 15 g masła lub słodkiej śmietanki 30 %
- mini biszkopciki
Spód
1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.
Masa
2. Maliny blendujemy, a następnie przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek.
3. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
4. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek homogenizowany i przetarte maliny.
Żelatynę podgrzewamy do upłynnienia, następnie hartujemy 2 łyżkami masy i wlewamy do reszty masy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem. Mieszamy wszystko lub krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach, następnie wylewamy masę na spód z ciasteczek i chowamy do lodówki do stężenia.
Polewa i dekoracja
5. W kąpieli wodnej roztapiamy masło lub jeśli używam śmietanki to podgrzewamy ją.
Dodajemy czekoladę i roztapiamy całość dokładnie mieszając.
W razie potrzeby regulujemy konsystencję polewy dodając więcej czekolady lub masła czy śmietanki.
6. Na stężałym serniku układamy biszkopty, a następnie całość polewamy białą czekoladą. Smacznego !
1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.
Masa
2. Maliny blendujemy, a następnie przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek.
3. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
4. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek homogenizowany i przetarte maliny.
Żelatynę podgrzewamy do upłynnienia, następnie hartujemy 2 łyżkami masy i wlewamy do reszty masy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem. Mieszamy wszystko lub krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach, następnie wylewamy masę na spód z ciasteczek i chowamy do lodówki do stężenia.
Polewa i dekoracja
5. W kąpieli wodnej roztapiamy masło lub jeśli używam śmietanki to podgrzewamy ją.
Dodajemy czekoladę i roztapiamy całość dokładnie mieszając.
W razie potrzeby regulujemy konsystencję polewy dodając więcej czekolady lub masła czy śmietanki.
6. Na stężałym serniku układamy biszkopty, a następnie całość polewamy białą czekoladą. Smacznego !
18 comments
proszę dopisać w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?
OdpowiedzUsuńWodę dałam na oko, ale było to około 40 ml wody.
UsuńWygląda pięknie, jak ozdoba. :D Aż spróbuję sama zrobić
OdpowiedzUsuńAh... dziękuje :)
UsuńWszystko to co lubię w pysznym cieście <3
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuje :D
UsuńŚlicznie pinkowy!
OdpowiedzUsuńTo prawda, różowiutki że hej ;) :D
UsuńNiby sernik <3
OdpowiedzUsuńAle smakuje pewnie obłędnie :)
Po remoncie kuchnie spróbujemy, jest na liście już ;)
Super, będę czekać na komentarz czy smakował :).... a serniczek tak, Przepyszny był i leciutki jak chmurka ;)
Usuńcudownie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :*
UsuńPięknie się prezentuje :))
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam takie serniczki :)
OdpowiedzUsuńCiesze się bo są pycha :)
UsuńDeser wygląda nieziemsko :) Taki mogłabym podać w restauracji
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.