Owsianka Na Odporność
Owsianka to posiłek szybki, sycący i pełny wartości odżywczych. Dzięki zawartości związków o działaniu probiotycznym płatki wspomagają rozwój korzystnych drobnoustrojów a co za tym idzie wspomagają odporność, dodatek kurkumy jeszcze wzmacnia to działanie.
Pamiętajmy aby kurkumę łączyć zawsze z tłuszczem który pomaga w wchłanianiu cennych składników z niej, a innym składnikiem dość nietypowym jest pieprz który też pomaga w przyswajaniu tych drogocennych składników.
Składniki:
Pamiętajmy aby kurkumę łączyć zawsze z tłuszczem który pomaga w wchłanianiu cennych składników z niej, a innym składnikiem dość nietypowym jest pieprz który też pomaga w przyswajaniu tych drogocennych składników.
Składniki:
- 8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- 3 szkl mleka lub napoju roślinnego lub wody lub pół na pół wody z mlekiem
- 1/3 do 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
- 1 - 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego lub masła
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 jabłko
- 2 łyżki żurawiny lub rodzynek
- miód do dosłodzenia
- cynamon
1. Mleko lub napój umieszczamy w rondelku razem z kurkumą, olejem kokosowym/masłem i szczyptą pieprzu i zagotowujemy. Gdy się zagotuje wsypujemy płatki owsiane i jeśli chcemy aby jabłka i żurawina były bardzo mięciutkie to gotujemy je razem z płatkami lub dodajemy pod koniec gotowania.
2. Gotujemy płatki według przepisu na opakowaniu.
3. Po zdjęciu z ognia dodajemy miód, cynamon i ewentualnie owoce. Smacznego !
3 comments
Uwielbiam owsiankę i często ją robię :)
OdpowiedzUsuńEkstra rozwiązanie na śniadanie - zdrowe, sycące, pełne błonnika. :)
OdpowiedzUsuńTak i ciekawy smak który możemy korygować zmieniając owoce i bakalie :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.