Ciasteczka Migdałowo - Arachidowe
Jedne z moich ulubionych ciasteczek, kruche, szybkie do przygotowania i można je długo przechowywać.
Takie ciasteczka to chwila moment i mamy gotowy poczęstunek np. dla niezapowiedzianych gości.
Składniki na około 15 ciastek:
Takie ciasteczka to chwila moment i mamy gotowy poczęstunek np. dla niezapowiedzianych gości.
Składniki na około 15 ciastek:
- 100 g masła orzechowego bez dodatków
- 100 g masła migdałowego
- 1 jajko kl M
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 60 g cukru zwykłego lub trzcinowego
- ewentualnie 2 lub 3 łyżki wiórków/groszków czekoladowych
1. Jajko miksujemy razem z cukrem na puch.
2. Dodajemy masło orzechowe, masło migdałowe, sodę i ewentualnie groszki czekoladowe. Mieszamy całość i za pomocą dwóch łyżek wykładamy porcje ciasteczek na blaszkę o śred. 4 cm.
Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach grzanie góra-dół z termoobiegiem przez około 15 minut.
Następnie po wyjęciu upieczonych ciastek z piekarnika pozostawiamy je na blaszce przez 10 minut a potem przekładamy je na kratkę.
8 comments
Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńIdealne do kawy
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńBardzo lubię ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego. Pychotka 😊
OdpowiedzUsuńJa też bo zawsze się udają i jak smakują :p :D
UsuńTo co lubię <3
OdpowiedzUsuńCieszę się, też je uwielbiam :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.