Bigos Z Młodej Kapusty
Dzisiaj podsuwam Wam pomysł na szybki obiad który może być nawet na dwa dni, a można cześć zamrozić lub na drugi dzień podać np. z makaronem jako łazanki.
Składniki na 4 osoby:
Składniki na 4 osoby:
- 1 mała główka młodej kapusty
- pół pętka kiełbasy
- mogą też być kawałki boczki, mięsa, pieczeni itp.
- 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju
- 1/2 pęczka koperku
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżki warzywka bez soli np. domowego
- sól, pieprz do smaku
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
1. Kiełbaskę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Na tym samym oleju możemy przesmażyć mięsko/boczek itp.
2. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę przekrawamy na pół i siekamy.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą do 1/3 wysokości kapusty, dodajemy liście, kulki, warzywko i wstępnie solimy, włączamy gaz i zaczynamy gotowanie. Kapusta podczas gotowania zmniejszy swą objętości będzie można swobodnie ją przemieszać.
3. Usmażona cebulkę oraz kiełbaskę i ewentualnie mięsko, dodajemy do kapusty, pieprzymy, sprawdzamy słoność, doprawiamy i gotujemy aż do miękkości, trwa to około 30-40 minut. W trakcie dodajemy koncentrat pomidorowy, ilość do smaku.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek.
Podajemy z ziemniaczkami lub z chlebkiem. Smacznego !!!
5 comments
Uwielbiam taki bigosik, oj zjadłabym teraz :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za te wspaniałe przepisy , z których chętnie korzystam.Serdecznie pozdrawiam Alicja
OdpowiedzUsuńDziękuj prześlicznie za taki komentarz, raduje się wtedy moje serducho jak nie wiem co :D Ogromnie się cieszę że przepisy się podobają :)
Usuńzjadłabym taki bigosik
OdpowiedzUsuńSzybciutko się go robi więc polecam :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.