Pasta Twarogowo - Dyniowa
Dynia z twarogiem komponuje się idealnie, a dodatek oleju z pestek dyni podkreślił jeszcze bardziej smak tej pasty. Polecam oleje z serii Skarby Polesia, są to oleje najwyższej jakości, tłoczone na zimno z dużą zawartością cennych składników dla naszego organizmu.
Składniki:
Składniki:
- około 100 g puree z dyni (z upieczonej dyni, nie surowej)
- 125 g twarogu tłustego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę i uduszona na oleju
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1-2 łyżeczki oleju z pestek dyni skarby polesia
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie szczypta ostrej papryki
1. Twaróg wraz z puree dyniowym rozgniatamy dokładnie.
2. Dodajemy cebulkę, przyprawy i olej z pestek dyni (przypraw radzę dodać sporo gdyż dynia sama w sobie jest mdła i lekko słodka, a przyprawy sprawią, że farsz z nią nabierze wyrazistości)
3. Całość mieszamy dokładnie, sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem lub pieczywem chrupkim. Smacznego !
10 comments
Chętnie zrobię i pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńPolecam i również pozdrawiam :*
UsuńTaka pasta to musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńByła bardzo smaczna :)
Usuńale super ma kolorek
OdpowiedzUsuńDziękuje, to zasługa dyni :D
UsuńŚwietna propozycja na jesienny deser :)
OdpowiedzUsuńOj z deserem to mało ma wspólnego, ale po małych przeróbkach może być i deser ;)
UsuńTakiej pasty nie miałam okazji przygotowywać . Jestem bardzo ciekawa jej smaku.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, być może zasmakuje ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.