Rogaliki Z Dżemem rabarbarowym
Pyszne, mięciutkie rogaliki z lekko kwaskowym dżemem rabarbarowym, idealne na deser czy na wynos ;)
Składniki na 25-35 rogalików:
1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier.
3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło.
Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
Koło dzielimy na 8 części.
Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )
Przed włożeniem rogalików do pieca oczywiście smarujemy je białkiem.
Pieczemy w 180-190 stop przez około 20 min.
Ostudzone rogaliki smarujemy lukrem. Smacznego !!!!
Składniki na 25-35 rogalików:
- 330 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- żółtko (białko do posmarowania )
- parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie )
- 3/4 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki
- 40 ml oleju lub roztopionego masła
- gęsty dżem rabarbarowy np. domowy ----> klik
1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia.
3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło.
Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
Koło dzielimy na 8 części.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )
Przed włożeniem rogalików do pieca oczywiście smarujemy je białkiem.
Pieczemy w 180-190 stop przez około 20 min.
Ostudzone rogaliki smarujemy lukrem. Smacznego !!!!
7 comments
Bardzo wiosenne!
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńAż ślinka cieknie na ich widok ❤
OdpowiedzUsuńHehe to prawda...:)
UsuńTakie rogaliki to muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj były, bardzo smaczne :D
UsuńSuper deser do kawy...mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.