Mój Sposób Na Kotlet Schabowy
Kotlet ze schabu nie jest aż takim częstym u mnie gościem, zazwyczaj jem go raz w miesiącu, a mąż dwa/trzy razy w miesiącu bo lubi sobie po prostu zabrać taki kotlet razem z bułą do pracy ;)
Każdy ma swój sposób aby schabowy wyszedł kruchy i delikatny to i ja postanowiłam pokazać Wam mój sposób na kotlet schabowy, prosty i nie czasochłonny ;)
Składniki:
Każdy ma swój sposób aby schabowy wyszedł kruchy i delikatny to i ja postanowiłam pokazać Wam mój sposób na kotlet schabowy, prosty i nie czasochłonny ;)
Składniki:
- 3 plastry schabu
- 1 jajko kl L
- odrobinka wody
- 1 płaska łyżeczka musztardy lub majonezu
- sól, pieprz, czosnek granulowany (lub sól czosnkowa)
- do panierki bułka tarta lub mąka kukurydziana lub zwykła mąką (kto, co, lubi)
- olej lub smalec do smażenia
1. Z kotletów usuwam białą błonkę (nie usunięcie jej najczęściej powoduje że kotlet się bardzo kurczy)
Kotlety schabowe nacinam nożem w kratkę z obu stron (tak aby ich nie pociąć)
2. Następnie zbijam ich na cienki plaster.
3. Obsypuje solą, pieprz i czosnkiem granulowanym, przykrywam folia i odstawiam na chwilkę do lodówki.
4. W tym czasie rozbijam jajko, dolewam odrobinkę wody, dodaje łyżeczkę musztardy lub majonezu lub pół na pół, solę, pieprzę i mieszam wszystko dokładnie, roztrzepując ewentualne grudki.
5. Maczam kotlety w jajku i w bułce i smażę na rozgrzanym tłuszczu po około 5 minut z każdej strony.
Przez pierwsze 3-4 minuty przykrywam kotlety pokrywką. Potem odkrywam i smażę normalnie do końca.
Usmażone kotlety odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego !
4 comments
Schabowy zawsze dobry :)
OdpowiedzUsuńSchabowych z musztardą jeszcze nie robiłam hm :)
OdpowiedzUsuńsmakowite!
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.