Mój Sposób Na Kotlet Schabowy

by - 5/14/2019 12:02:00 AM

Kotlet ze schabu nie jest aż takim częstym u mnie gościem, zazwyczaj jem go raz w miesiącu, a mąż dwa/trzy razy w miesiącu bo lubi sobie po prostu zabrać taki kotlet razem z bułą do pracy ;)
Każdy ma swój sposób aby schabowy wyszedł kruchy i delikatny to i ja postanowiłam pokazać Wam mój sposób na kotlet schabowy, prosty i nie czasochłonny ;)













Składniki:

  • 3 plastry schabu
  • 1 jajko kl L
  • odrobinka wody
  • 1 płaska łyżeczka musztardy lub majonezu
  • sól, pieprz, czosnek granulowany (lub sól czosnkowa)
  • do panierki bułka tarta lub mąka kukurydziana lub zwykła mąką (kto, co, lubi)
  • olej lub smalec do smażenia

1. Z kotletów usuwam białą błonkę (nie usunięcie jej najczęściej powoduje że kotlet się bardzo kurczy) 
Kotlety schabowe nacinam nożem w kratkę z obu stron (tak aby ich nie pociąć)



2. Następnie zbijam ich na cienki plaster.



3. Obsypuje solą, pieprz i czosnkiem granulowanym, przykrywam folia i odstawiam na chwilkę do lodówki.

4. W tym czasie rozbijam jajko, dolewam odrobinkę wody, dodaje łyżeczkę musztardy lub majonezu lub pół na pół, solę, pieprzę i mieszam wszystko dokładnie, roztrzepując ewentualne grudki.


5. Maczam kotlety w jajku i w bułce i smażę na rozgrzanym tłuszczu po około 5 minut z każdej strony.
Przez pierwsze 3-4 minuty przykrywam kotlety pokrywką. Potem odkrywam i smażę normalnie do końca.
Usmażone kotlety odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego !

Podobne Posty

4 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych